Kiitos kysymystä, oikein hyvin, mutta ei joka yö.
Nukkumisesta kysytään useimmiten pienten lasten vanhemmilta, mutta se on yhtä oleellinen kysymys kaikilta ikään ja elämäntilanteeseen katsomatta. Nukkumiseen vaikuttaa niin monet tekijät. Joihinkin pystyy vaikuttamaan, toisiin pitää opetella löytämään ratkaisuja ja onneksi pienistä lapsista aikanaan kasvaa isompia ja nukkumisrytmi löytyy heilläkin. Jotkut ihmiset vaikuttavat perineen hyvät unigeenit ja toiset eivät tunnu edes tarvitsevan paljon unta.
Itse haluaisin olla aamuvirkku, mutta en sitä ole. Aamuisin itse asiassa olen melko äreä riippumatta siitä olenko nukkunut hyvin vai huonosti. Useimmiten aamuisin haluan olla ihan yksin ja vasta aamupalan jälkeen pystyn kohtaamaan muita. Harvoin otan päiväunia, paitsi jos ennen yövuoroa siihen on mahdollisuus tai jos takana on rankempi fyysinen rasitus. Pystyn valvomaan, mutta kotona valvon harvoin myöhään. En siis ole iltavirkkukaan. Tykkään nukkua ja yksi päivän parhaista hetkistä on kun hyvän päivän jälkeen pääsee sänkyyn. Mutta on niitäkin tilanteita, että päivä ei ole ollut hyvä ja sitten ei saakaan unta.
|
Piikkimatto rentouttaa uneen pääsemisessä. |
Mulla on käytössä kolme toimivaa juttua, jotka parantavat mun nukkumista. Niistä ehdoton ykkönen on korvatulpat. Ilman niitä en nuku enää koskaan. Alun pitäen korvatulppia käytin vain yövuorojen jälkeen saadakseni tarpeeksi hiljaisuutta kun muu perhe oli kotona. Lopulta ajauduin käyttämään niitä myös öisin, sillä meidän perheessä miehet kuorsaa ja se on ihan hirveää kuunneltavaa kun yrittää päästä unen päähän tai herää siihen keskellä yötä. Korvatulppien läpi kuulee jos puhelin soi, mutta kaikki muut piippaukset sen ploggaa tehokkaasti.
Toinen hyvin aktiivisesti käytössä oleva hyödyke on piikkimatto. Menen sen päälle nukkumaan joka ilta, mutta en yövuorojen jälkeen. Matto yltää hartioista alaselkään asti ja yleensä aina nukahdan siihen. Muutamia kertoja olen nukkunut sen päällä koko yön, mutta joskus vain hetken, kun se ei ole tuntunut hyvältä juuri siinä hetkessä. Normaalisti jossain kohdassa yöllä, puoliunessa heitän maton lattialle ja käännyn kyljelleni nukkumaan.
Kolmas juttu on avannossa pulahdus ennen nukkumaan menoa. Avantokaudella pyrin käymään vähintään kerran viikossa ja kesällä avovesissä niin usein kuin mahdollista. Meillä on onneksi oma uimiseenkin soveltuva lampi takapihalla, joten sinne voi hiippailla todella helposti. Oman kokemuksen mukaan kylmä vesi todella rentouttaa ja pulahduksen jälkeen kuuma teekupponen villasukat jalassa on jotain niin ihanaa.
|
Yövuorot kesällä on ihan jees, koska on niin valoisaa. |
Vuorotyöläisenä sellaista suositeltua terveellistä unirytmiä on mahdoton toteuttaa. Normi aamuvuoroon mennään aamu seitsemäksi, iltavuoroon yhdeksi ja yövuoroon puoli yhdeksäksi. Sitten välivuoro vai alkaa aamulla klo.8, 10 tai iltapäiviällä klo.16 tai 18. Nukkumaan meneminen siis on mitä milloinkin, siis suurin piirtein silloin kun väsyttää. Yövuoroista kertyy aina univelkaa, mutta omalla kohdalla myös aamuvuoroista. Aikainen herätys, mun kohdalla puoli kuudelta, on vaikeaa. Työvuoro menee heräämisen jälkeen jotenkin, mutta iltapäivällä iskee jäätävä väsy. Tämä väsy voi riipoa koko illan ja sitä odottaa vain koska pääsee taas nukkumaan. Liian monta aamuvuoroa peräkanaa on tuskaa.
Tässä elämänvaiheessa en kuitenkaan vielä vaihtaisi vuorotyöstä pois. Opiskelujen aikana sai tehdä riittämiin sitä päivätyörytmiä ja olin yleensä keskiviikkona jo ihan puhki. Vaikka vuorotyössä joutuu paljon sumplimaan menoja ja laittamaan esimerkiksi kisoja tärkeysjärjestykseen, en missään nimessä vaihtaisi arkivapaita pois. Onneksi meillä on töissä tämän korona kevään ja kesän jälkeen taas autonominen työvuorosuunnittelu käytössä ja saamme itse suunnitella työvuorot tietyt pykälät huomioiden. Tällä on valtava merkitys omaan jaksamiseen. Kesän aikana sen erityisesti huomasi.
Tänään keskiviikkona on ollut vapaapäivä. Oon tehnyt 13 kilometrin maastolenkin purtsilla. Juoksun päälle olin uimahallissa vesijuoksemassa. Sitten kotiin syömään, plarasin lehtiä kodin hiljaisuudessa kunnes tytöt tulivat kotiin. Silmäilin heidän läksyjen tekoa ja kohta alan valmistaa meille päivällistä. Illalla vielä ystävän kanssa pitkälle sauvakävelylenkille. Olo on hyvä ja levännyt. Huomenna onkin sitten 14 tunnin työpäivä...
|
Vajaan 22 tunnin juoksun jälkeen jaksaa vielä hymyillä. |
Monet ovat kysyneet kuinka jaksan ultrajuoksuissa juosta läpi yön. Vastaan, että hyvin. Sellainen univäsy ei ole vaivannut, muuten on kyllä ollut uupunut olo. Viime kesänä Ylläksellä 105 kilometrin lenkille lähtö oli puolilta öin. Yötön yö oli jotain niin kaunista eikä todellakaan väsyttänyt. Tänä vuonna Kolilla ehti lähdön jälkeen juosta ilman lamppua vajaan tunnin ja sen jälkeen monta tuntia tuijotti valokeilaa polulla. Siinä sulkeutui kaikki muut ympäristön ärsykkeet ja eteni askel askeleelta. Päässä pyöri monia ajatuksia, joita ei enää seuraavana päivänä muistanut. Mutta ei, mun ei tehnyt mieli ruveta nukkumaan ja keskittyminen oli seuraavassa askeleessa ja itselle asetetussa etapissa. Yön valkeneminen aamuksi ja kirkastuessa päiväksi oli ihanaa. Yhteensä 31 tuntia tuli valvottua putkeen ja sitten kyllä jo väsytti. Nukuinkin yllättävän hyvin, vaikka lyhyesti.
Kovien fyysisten rasitusten jälkeen yksi tärkeä asia palautumisessa on nukkuminen. Kolin jälkeen mulla oli kaksi niin sanottua normaalia yötä aikaa nukkua ja sitten tuli yövuorot töissä. Ei mikään paras ratkaisu, mutta selvittiin siitäkin.
Epäsäännöllisen rytmin ja rankan fyysisen rasituksen lisäksi mielessä pyörivät murheet saattavat häiritä pahastikin unta. On tullut nukuttua katkonaisesti tai jopa valvottua kun asiat pyörii mielessä. Tekemättömät tai ratkaisemattomat asiat, jännittäminen ennen kisaa tai muuta tapahtumaa. Viime elokuun Komian Kirkon Hölkän jälkeisenä yönä en nukkunut paljon yhtään, sillä kelasin järjestelyjä edelleen ja pari asiaa vaivasi. Olin aamulla kuin krapulassa, vaikka tippaakaan alkoholia en ollut nauttinut. Silloin olin todella puhki. Seuraavan yön sainkin sitten nukuttua hyvin, vaikka en kotona ollutkaan ja elämä taas voitti.
Tänään Ilmajoki-lehdessä oli Anniinan kirjoittama juttu mun Kolin retkestä. Oli kiva juttu ja Anniina osaa niin hyvin kirjoittaa. Mun UTTF-tavoitteen tietävät nyt kaikki ilmajokiset, jotka jutun lukivat. Enää ei siis voi perääntyä 😁
Hyviä huolista vapaita unia kaikille!
~Eija~
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti