tiistai 19. heinäkuuta 2022

Päiväkirjamerkintöjä Norjan reissulta vol 2

Rakas päiväkirja...

Perjantaina 16.7.2022 istun Lofooteilla, Vestersandissa olevassa vuonna 1952 rakennetun ja 2010 luvulla remontoidun talon keittiössä. Ikkunasta näkyy poukama, joka on yhteydessä Atlantiin. Toisesta ikkunasta erotan jylhiä vuoria osittain pilvien saartamina. Koko päivän kestänyt sade on lakannut, eikä enää tuule. On aika myöhä ja ulkona liidelleet lokitkin kuulostavat menneen nukkumaan. Iskä meni myös, mutta mä en malttanut vielä. Talon rauha ja tunnelma on jotain niin ihanaa.
Näkymä Lofoottien "kotimme" keittiön ikkunasta. Kirja ja kynä ovat oikeasti vain rekvisiittaa ja kaikki teksti tallentuu sähköisesti.
Pitkä ajomatka Senjan saarelta Lofooteille oli hiukan raskas. Tie toki oli odotettua parempi ja jatkuva vesisadekin oli vain sadetta, ei rankka sadetta. Hartioita nyt kuitenkin jumittaa ja ilman kevyttä iltalenkkiä saattaisi muukin kroppa olla kipsissä. Oon jo jonkin verran oppinut norjalaisesta liikennekulttuurista, esimerkiksi että takaa ohittaessa vilkautetaan pitkiä valoja (tämä opetettiin mulle autokoulussakin, mutta en tiedä ketään kuka niin tekee Suomessa), kapeissa kohdissa vastaan tuleva väistävä auto vilkauttaa valoja ja pyöräilijät huomioidaan kunnolla antamalla tilaa. Pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä on muuten paljon. Polkuyöräilijöille nostan hattua, sillä jos autolla ajaessa saat kropan jumiin, niin polkeminen vasta vaatiikin sisua. Varsinkin tänään, kun vettä satoi ja tuulikin oli paikoin melko kovaa, oli polkijoita silti paljon liikkeellä tavaroineen. Mulle sydämen tykytyksiä saa aikaan lähes kaikki sillat ja tunnelit, enkä oikein täysin tiedä miksi.
Geokätköllä E8 -tiellä.
Matkalla Lofooteille pysähdyimme useasti hakemaan kätkön. Osa oli tosi helppoja, pari jäi löytymättä, mutta yhteensä 18 saatiin merkata. Tänään ei mitään pitempiä kävelyjä tehty, mutta huomenna taas.
Taulu talon seinällä. En osaa norjaa, mutta silti ymmärrän mitä siinä lukee.


Lauantaina 16.7.2022 herättiin ilman kelloa, minä jopa ennen iskää, joka oli valvonut yöllä jonkun aikaa ja onneksi oli saanut vielä unen päästä kiinni. Mä nukuin parhaat unet koko reissulla.
Meillä oli päivälle suunniteltu geokätköily reitti, jossa kävelyä tulisi pitemmästi. Ensimmäinen suunnitelma oli huono, koska paikan päällä huomasimme, ettei siellä mennyt mitään kunnon polkua. Poluttomassa maastossa kulkeminen ei sinänsä ole ongelma, mutta yksityisen alueen merkit ja portin vieressä oleva kamera mietitytti. Haettiin vain yksi kätkö ja tässä vaiheessa kastelin jo jalkani. Iskä fiksuna oli ottanut kumpparit mukaan. Päädyimme toiseen reitti vaihtoehtoon vaikka senkin aloitus hiukan mietitytti mua, kun kuoppaista tietä ajoimme kohti lammas aitausta ja vain portit aikaisemalla sain käännettyä auton. No auto jätettiin siihen mahdollisimman sivuun, reput selkään ja menoksi.
Kilttejä lampaita ja turisti.
Kierrettiin sellainen seitsemän kilometrin pituinen melko tasainen polkulenkki ja kaikki suunnitellut kätköt löydettiin. Paikoin polku oli kovin pusikkoinen ja iskälle haastava, mutta niin vaan tultiin. Keli oli aika kiva, puoli pilvinen, aurinkokin pilkisteli ja sumupilvet peittivät osan vuorten huipuista.
Pieni järvi, joka kierrettiin kätköillen lähellä Leksvikiä.
Aikaa meni, pienillä eväillä pärjättiin, mutta sitten ruokakaupan kautta mökille, paitsi että jos yksi kätkö vielä. Lähdin hakemaan Torvaldshalsenin huipulta (vain 270mpy) yhtä multikätköä ja sitten saisi riittää. Vuoren huippu oli nyt mulle ihan ok ja pystyin ihailemaan maisemia ilman tutisevia polvia. Valitettavasti kätkö jäi kuitenkin löytymättä, vaikka kääntelin monta kymmentä kiveä. Harmitti, mutta päivän kätkö saldo oli kuitenkin 29 kpl. Loppu illan rötväilin mökillä ja tein pitkästä aikaa kehonhuoltoa. On meinaan jäänyt tässä lomaillessa ihan huollot tekemättä.
Näkymä Torvaldshalsenilta pohjoiseen päin.
Tänään soittelin kotiinkin. Siellä pärjätään hyvin ja on kovasti ohjelmaa myös. Nyt piti jo sopia useammasta asiasta mitkä koskettavat ens viikkoa. Kummasti saan päivät niin täyteen kaikkea, että menee niin tarkaksi aikatauluttamiseksi. No uskon lujasti, että kaikki loksahtaa kyllä paikoilleen.


Sunnuntaina 17.7.2022 viimeinen kokonainen päivä Norjassa tällä erää. Nukuttiin pitempään ja taas aamupalalla ja eväillä matkaan. Tänään tehtiin eilistä lyhyempi kävely metsässä ja kaivettiin kätköt matkan varrelta kirjauksiin ylös. Oli jotenkin väsyneempi olo tänään.
Pääsin taas kiipeilemään puuhunkin.
Iskän kanssa kätköilemässä.
Illalle suunnittelin mökkimme läheisen 800 metriä korkean vuoren valloittamista. Aloituspisteeseen näytti mökiltä olevan reipas 3 kilometriä ja huipulle sellaiset 4 kilometriä. Lähdin juosten ja ajattelin mennä sen verran ylöspäin kun hyvältä tuntuisi. Lopulta en löytänyt koko polun lähtökohtaa, vaikka tarkistin sitä kahdestakin eri kartasta. Luovutin ja juoksin tiedä pitemmälle Atlantin rannalle, josta tuli mulle tällä reissulla vuoria merkityksellisempi paikka.
Tuonne Kuvassa näkyvälle vuorelle oli tarkoitus kiivetä. Mutta ei tällä kertaa.

Atlantin tyrskyjä. Täältä löysin myös lapsille tuliaiset. 
Kääntyessäni takaisin mökille päin, näin matalalla olevat pilvet ja kolmisen kilometriä loppu lenkistä juoksin vesitihkussa. Mökillä sitten taas jo aurinko pilkahteli pilviharson takaa. Norjan keli voi olla todella vaihteleva ja joka paikassa on kosteaa. Oon vuorotellen käyttänyt ja kuivatellut mun polkujuoksukenkiä, kun ne ovat kastuneet joka päivä.
Nyt istun mökkimme olohuoneessa, lempinojatuolissani. Iskän lemppari on keinutuoli. Kirjoitin mökin vieraskirjaan nololla englannillani kiitokset ja mietin, palaanko joskus istumaan tähän samaan nojatuoliin. Voisin tulla tänne toistekin, mielelläni tulisin. Iskä meinasi, että ei enää tule, sillä ikää jo on ja kaikkea eletyn elämän tuomaa haastetta on. On ollut etuoikeutettua tehdä tämä reissu iskän kanssa, vaikka alunperin suunnitelma oli toisenlainen. Näin se elämä kuitenkin heittelee ja yritetään me vain pysytellä mukana ja annetaan elämän viedä.


Maanantaina 18.7.2022 ajoimme Lofooteilta 30 kilometrin päähän Haaparantaan. Tässä vielä yö ja aamulla loppu matka kotiin. Matka oli pitkä ja sitä pilkottiin sopivin välietapin hyppäämällä ulos autosta ja napattiin muutamia kätköjä. Kiirunasta pysähdyttiin syömään.
Norjalle heipat.
Nyt on aika väsy, kello on jo tosi paljon. Huomenna kotiin. Ihana reissu oli, mukavia muistoja, mieleen painuneita maisemia ja tunnelmia. Ihana päästä taas kotiin.
Ruotsin kautta kohti Suomea.

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti