tiistai 28. heinäkuuta 2015

Metsään mennään!

Lasten kanssa on hurjan hauskaa liikkua metsässä.
Erityisesti metsä on paikka missä meidän lapset viihtyvät useita tunteja.
On sitten kyseessä patikointi laavulle makkaraa paistamaan, marjojen kerääminen tai suunnistaminen, on onni saada iloiset kaverit mukaan.

Tällä kertaa suuntasimme naapurikunnan iltarasteille :)Lähellä kotiamme järjestetään useitakin iltarasteja naapurikunnissa, joten on hyvin mistä valita. 
Ykkös treenivaatteita ja kenkiä ei kannata metsään laittaa,mutta et myöskään tarvitse heti mitään erikois suunnistusvarusteita, tavalliset lenkkarit/kumpparit ja verkkarit riittää.
EMIT-leimasimen saat lainaan iltarastipaikalta.

Iltarasteilla on ratoja monenlaiselle kuntoilijalle ja kilpailijalle. 
Pienimmille lapsille löytyy rastireitti ja tukireitti.
Muut radat ovat eripituisia ja vaativuudeltaan helposta haastavampaan. 
Ensikertalaisia opastetaan radan valinnassa ja käytännön asioissa. 
Yksin ei tarvitse lähteä metsään, joten voi pyytää ystävän mukaan tai kysyä iltarastipaikalla, jos joku enemmän harrastanut pääsisi opastamaan mukaan metsään.

Illan rastireitti rata.

Arvuuttelimme lähtöpaikalle kävellessä kuinkahan monta rastia tällä kertaa rastireitillä on (viimeksi oli 4). Yllätys oli melkoinen, kun reitille oli saatu 10 rastia. Pieni epätoivo illan riittävyydestä kakkien rastien kiertämiseen hiipi pienten mieleen, mutta kannustin trion matkaan.


Rastireitti on turvallinen rata lapsille. Metsässä kulkee valkoinen siima, jonka varrelle rastit on laitettu. Siima on piirretty karttaan punaisella viivalla ja rastit numeroineen ympyrällä. 
Yleensä rata tukeutuu polkuverkostoon, jossa pientenkin lasten on helppo kulkea. 
Rastireitin voi kiertää koko matkan siimaa pitkin, mutta polut, ojat ja kuviorajat antavat mahdollisuuden oikaista, mikä on sallittua suunnistamisessa. 
Tärkeintä on leimata rasteilla oikeassa järjestyksessä.


Reitin varrella pysähtelemme usein katsomaan kartasta missä nyt ollaan. Kartasta helpoiten lapsi tunnistaa polut, ojat, kivet ja rakennukset. Yhdessä ihmettelemme miltä se suo luonnossa oikeasti näyttää, entä kuopan ja jyrkänteen karttamerkit. Lapset oppivat hämmästyttävän nopeasti!

Jokainen sai oman kartan ja käytössä oli EMIT-leimaus.


Lasten kanssa on parasta unohtaa kiire metsässä.
Aina on syytä olla aikaa tutkia kartan ja maaston lisäksi muurahaispesiä, erikoisia kiviä ja keppejä, ihastella maisemia ja jopa syödä eväitä. 
Meillä suomalaisilla on aivan mahtava luonto ympärillämme ja vapaa pääsy siitä nauttimaan.

Jee, rasti! Ja näitähän löytyi kaikki 10 :D!

Iltarasteja järjestetään vielä pitkälle syksyyn monissa kunnissa suunnistusseurojen toimesta. 
Pienellä karttamaksulla pääsee tutustumaan aivan huippu hienoon lajiin, jota itse olen harrastanut pienestä, noin viisi vuotiaasta asti. Toivon että joku lapsistani saa saman innostuksen tähän lajiin kuin itselläni kävi.


Ja tulipa todettua maaliin päästyämme suupielet äidillä ja lapsilla sinisinä, että mustikat ovat kypsiä. Seuraavaksi sitten siis sangot mukaan :D!

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti