keskiviikko 7. syyskuuta 2016

EnergiaA matalilla ja korkeilla sykkeillä

Elokuun puolessa välissä alkoi EnergiA juoksutreenit Ilmajoella. Nyt ollaan jo puolessa välissä yhteisiä treenejä, joten on hyvä hiukan kertoa mitä meille kuuluu :)
Värikästä porukkaa :)
Mukaan lähti hyvä porukka hakemaan tuntumaa juoksuharrastukseen, sen jatkumiseen ja siinä kehittymiseen. Jokaisella on omat henkilökohtaiset lähtökohdat ja tavoitteet, eikä missään vaiheessa kilpailla toisiamme vastaan. On ollut ilo huomata, miten kaikki kannustavat toisiaan, jakavat onnistumisia ja kokemuksia vastoinkäymisistä sekä antavat omakohtaisia vinkkejä. Kaikki saavat jotain, myös minä ohjaajana olen oppinut paljon. 
Välillä otettu ihan rennosti ;)
Joka tapaamiskerta on menty tekniikkaa eri harjoituksin. Helpointa se on lämmittelyvaiheessa, kun kroppaa herätellään alkavaan treeniin. Jokaisella meillä on luontainen kyky juosta ja pienillä tekniikkakorjauksilla pystymme tuota taitoamme kehittämään ja parantamaan kohti rullaavampaa ja taloudellisempaan juoksuun. Muutokset tapahtuvat hitaasti ja vanhasta eroon pääseminen vie aikaa ja sille on annettava aikaa. Tekniikan hiomisella estämme myös vammoja, joita voi tulla niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin juoksijoille. Tärkeää on pitää ajatus mukana ja pikku hiljaa liike jää lihasmuistiin. 
Aloittelijan tai juoksuharrastajalla pitemmän tauon jälkeen into lenkkipolulle on kova. Usein innostuksissa tuleekin tehtyä virhe ampaisemalla heti liian kovaa ja liian paljon. Rauhallinen, nousujohteinen treenaaminen tuottaa toivotumpaa tulosta ja ehkäisee vammoja. Onkin hyvä aloittaa kävely-juoksu pätkillä ja vähitellen juoksu osuudet pitenee ja kävelyt lyhenee. 
Alkulämmittelyä luonnon keskellä.
Jokainen osallistuja sai juoksuohjelman, jota sovittaa oman elämänsä arkeen. Treeneissä menemme yhdessä kokeillen erilaisia juoksua tukevia harjoituksia, joista tähän mennessä on opeteltu tunnistamaan syke- ja rasitustasoja, kehonhuoltoa putkirullilla sekä voima ja nopeus harjoittelua erilaisin hypyin. Niin ja onhan osallistujat juosseet cooperintestinkin, joka oli jokaisella hieno onnistuminen ja paikkaava kokemus yläasteen ajoilta :)
Kuka ylhäällä ja kuka alhaalla, mutta kaikki liikkeessä.
Kroppa tottuu ja kehittyy juoksussa juoksemalla. Joten jos haluaa juoksuharrastuksesta pysyvää, suositellaan sitä tehtävän säännöllisesti. Missän nimessä pelkkä juokseminen ei kuitenkaan ole se avain onnistumiseen, vaan monipuolisuus takaa hyvän kehonhallinnan, kestävyyden ja ennaltaehkäisee vammoja. EnergiA juoksuryhmään osallistujat ovat yhteistreenien lisäksi käyneet ohjaamillani kahvakuulatunneilla Ilmajoen Neirossa ja Ahonkylässä. Kahvakuulatreeneissä on keskitytty pääsääntöisesti koko kropan treeniin, vaikka välillä on tehty täsmä iskuja mm pakaroille tai yläkropalle. 
Loikkatreenejä.
Syksyn kelit ovat olleet todella mahtavat ja kaikki treenit onkin toteutettu ulkona. Entisestään pimenevät illat ja viilenevät kelit asettavat omat haasteensa ulkona juoksemiseen, mutta eivät tee siitä mahdotonta. Sopivat juoksukengät ja sukat, tuulta ja vettä hiukan pitävät housut, hengittävä takki ja sen alla paita sekä tarvittaessa päähän huivi tai pipo ja käsiin hanskat, eikä mikään estä lähtemästä lenkille. Vielä turvallisemman ja miellyttävän lenkistä tekee tarvittavan tehokas lamppu käteen tai päähän ja kaveri vierelle. Kelpaa ainakin mulle :)
EnergiA juoksuryhmä jatkaa syksyn treenejä hyvällä fiiliksellä ja kerää energiaa kohti talvea. Meistä kuullaan vielä :D

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti