keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Optimaalisempi laktaattijahti

Viime viikon perjantaina, liikunta-alan ammattitutkintoon liittyvällä viimeisellä Kuortane päivällä oli mahdollisuus juosta tasotesti, eli laktaattitesti. Olen juossut tämän ensimmäisen kerran vuoden 2015 maaliskuussa. Tällä ensimmäisellä kerralla en oikein tiennyt kuinka testi kannattaisi juosta ja luulinkin matalien sykkeiden johtuvan "väärin" juoksemisesta. Ei siinä sitten kuitenkaan mitään väärin mennyt, vaan mulla nyt vaan on matalat sykkeet ja maksimit ei nouse lähellekään 200, puhumattakaan yli. Toisella kerralla, viime huhtikuussa juoksin testin opiskeluihini liittyvänä testikokeiluna ja silloin mulla oli takana yövuorot ja eihän se sitten hyvä ole ollenkaan... Laktaatit ja sykkeet olivat heti normaalia korkeammalla. Silti testin tulos kokonaisuudessaan oli erinomainen ja kehitystä vuoden takaiseen oli tullut :)
Kuortane hallin juoksuradan yksi kierros on 200m.
Nyt kolmannella kerralla tilanne oli optimaalisin. Tiesin jo mikä on edessä (viimeisellä kierroksella lähes kuolema...), tiesin miten sykkeeni reagoi eri vauhteihin ja olin saanut nukkua edellisen yön omassa sängyssä yli 7 tuntia. Meidän opiskelija porukasta ei ollut kuin minä ja Sari jotka ilmoittauduimme juoksuun. Hienoahan on se, että testin pääsee Kuortaneen Urheiluopistolla sovitusti tekemään oli sitten yksi tai kymmenen juoksijaa :) Onneksi Sari oli myös mukana, koska yksin tuskin tulisi vedettyä itseään niin tappiin kuin testissä kuuluu tehdä. Aamutuimaan (no kello oli 10 ;)) molempia hiukan "otti päähän" että tuli testiin ilmoittauduttua, kun helpommallakin päivän voisi aloittaa. Onneksi kuitenkin tuli testi juostua, sillä jälkeenpäin olo oli mitä mahtavin :D
Sormen päästä verinäyte.
Ideahan on se, että juostaan joko 5x800m tai 6x1000m ja jokaisen vedon jälkeen otetaan sormen päästä verinäyte, josta mitataan veren laktaattipitoisuus. Joka veto tehdään edellistä korkeammilla sykkeillä ja näin ollen vauhti kiihtyy. Viimeisellä ei enää tarvitse tarkkailla niin sykettä, vaan annetaan mennä niin lujaa kuin kropasta lähtee, siis lähelle oksentamista/kuolemaa/pyörtymistä. Oma itsesuojeluvaisto suojasi, että vaikka tuntui ihan hirveen pahalta, hengissä selvisin. Mä oon tehnyt joka kerta testin kilometrin vedoilla.
Ensimmäiset kaksi kilometriä ovat siitä haastavia, että on vaikea pitää vauhti tarpeeksi rauhallisena että sykkeet pysyy alhaalla. Koko ajan joutuu silmäilemään sykettä, sillä jos rentoutuu hetkeksikin ajatuksiinsa, vauhti kiihtyy ja syke nousee. Ekat kaksi kierrosta siis oikeasti jarrutellaan.
Mun tavoite sykkeet olivat 1.km 110-115, toteutunut keskisyke oli 114.
2.km 120-125, toteutunut keskisyke oli 120.

Kolmas ja neljäs kilometrit ovat ne helpoimmat. Tämä vauhti on se mitä usein tulee perus lenkillä omia ajatuksia tuulettamalla mentyä. Helppoa ja mukavaa :)
Mun tavoite sykkeet olivat 3.km 130-135, toteutunut keskisyke oli 134.
4.km 140-145, toteutunut keskisyke oli 144.

Viimeiset kaksi ovat pahimmat. Nyt saa jo juosta ja keuhkojen koko kapasiteettia on käytettävä että happea riittäisi puristamaan loppuun asti. On pakko mennä omalta mukavuusalueelta pois ja ajatus, että tämä kestää vain hetken ja mitä nopeampaa menee, sitä nopeampaa tämä on ohi.
Mun tavoite sykkeet olivat 5.km 150-155, toteutunut keskisyke oli 155
6.km maksimiin, toteutunut huippu oli 163.
Tulokset tulevat sähköisesti monen sivun tietopakettina :)
Nimensä mukaisesti testissä ei tarkkailla vain sykkeitä, vaan yhdessä laktaatti arvojen kanssa lasketaan kynnystasot joilla on tarkoituksen mukaista harjoitella kohti omia tavoitteita. Treeneissä sykkeitä tarkkailemalla saat rauhallisesta peruskestävyys lenkistä juuri sellaisen kuin sen olla pitääkin ja kiihtyvissä vauhtikestävyys treeneissä tarkkailet että sykkeet pysyvät siihen tarkoituksen mukaisella tasolla. 
Mun sykerajat ovat laskeneet jokaisella testi kerralla, mikä kertoo kunnon kehittymisestä, jes :D Suunta on oikea. Jatkossa pyrin kehittämään edelleen vauhtikestävyyttäni, että saisin omia ennätyksiäni pistää tulevaisuudessa vielä uusiin lukemiin. 
Hyvät havainnollistavat kuvat.
Oon niin tyytyväinen, että omat juoksuvauhtini ovat parantuneet joka testikilometrillä ja samanaikaisesti sykkeet kuitenkin ovat matalemmat. Itselle asetin ennen testiä tavoitteeksi päästä viimeisellä kilometrillä alle 4 minuutin vauhdin ja onnistuin :D Viimeinen kilometri meni 3:53 aikaan!

Tämän testin voi tehdä kuka tahansa joka haluaa dataa omasta juoksukunnostaan ja vinkkejä harjoituksiin sykkeitä hyödyntäen. Tulokset ovat jokaisen henkilökohtaisia eikä niitä vertailla muihin. Itsekin vasta olen oppinut hyväksymään sen, että en voi kilpailla korkeimman maksimi sykkeen tittelistä, mutta ei se tämän tarkoitus olekaan. Mun sydän hakkaa tällaiseen tahtiin ja sun ihan omaansa :)
Musta viiva on uusimmasta testistä.
Eilen teinkin sitten ensimmäisen vetotreenin testin mukaisten sykkeiden mukaan. Menin sen verran myöhään, että sai pitkästä aikaa laittaa lampun otsalle. Alkulämmittelynä kilometrin rentoa juoksua. Sen jälkeen 4 kertaa kilometrin vedot kiihdyttäen. Välissä puolen kilometrin palauttelu ennen seuraavaa vetoa. Loppuun vielä rento verryttelyä juosten. Keskisyke oli 142 (VK2) ja maksimisyke 158 (MK). Pisti reippaasti puuskuttamaan :)

Vielä loppuun KIITOS kaikille huomioidessanne valmistumiseni liikunta-alan ammattilaiseksi ja personal traineriksi :) Olen saanut ihania tsemppi viestejä ja blogipostauksenikin oli kiinnostanut ilahduttavan monta. Tuntuu hurjan kivalta :)

~Eija~

2 kommenttia:

 1. Kivaa luettavaa. Minkä hintainen ko. Testi on? Nämä sykerajat olisi mukava tietää. Saisi ryhtiä treeneihin. Nyt mennään sykemittarin kanssa tunteella.

  Onnea ja tsemppiä... ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi :) Testi maksaa tällä tietoa 75€. Ryhmäalennusta voi saada jos porukkaa on enemmän. Kuitenkaan et tarvitse muita ja voit sopia testi päivän Kuortaneen urheiluopiston testin tekijän kanssa omien aikataulujesi mukaan. Suosittelen. Tulosten mukana tulee kattava info itse testistä ja juuri sinun omista tuloksistasi. Mainio keino seurata vuosien aikana omaa kehitystä :)
   Tsemppiä myös sulle treeneihin :D!

   -Eija-

   Poista