lauantai 31. joulukuuta 2016

Taakse jää vuosi 2016

WOW! Taas yksi vuosi muutamaa tuntia vaille paketissa! Uskomatonta miten päivät, viikot, kuukaudet ja vuodet vaihtuu, enkä tiedä pysyykö itse vaudissa mukana. On siis jälleen aika istahtaa alas ja kelata ajassa taakse päin ja miettiä mitä tänä vuonna tulikaan taas näettyä, koettua ja opittua.

Ensimmäisenä nousee mieleen sen kummemmin kaivelematta valmistumiseni Kuortaneen Urheiluopistolta Liikunta-alan ammattilaiseksi ja lisensoiduksi personal traineriksi. Opiskelu kesti vuoden 2015 elokuusta vuoden 2016 toukokuuhun ja kesäkuussa kaikki näytöt ja raportit olin palauttanut. Virallinen todistusten jako oli syyskuussa.
Talvinen Kuortaneen Urheiluopisto
Tämä vajaa vuosi oli jotain sellaista, mitä en mistään hinnasta vaihtaisi pois. Tekemistä oli paljon, painetta ja odotuksia sekä niin paljon uutta. Meidän ryhmä oli aivan huippu kaikkine erilaisine ihmisineen ja työskentely tapoineen. On ilo kuulua tähän rempseään, kilpailuhenkiseen ja avoimeen porukkaan. Koimme yhdessä niin ylä- että alamäkiä, muunmuassa ladulla, uima-altaassa kuin painimatolla ;)
LAT8 :)
Koulutuksen kautta sain vahvistusta omaan tekemiseen niin liikkujana kuin liikunnan ohjaajana. Liikunta voi olla hyvää oloa, terveyttä, elämyksiä, mukavaa yhdessä tekemistä tai tavoitteellista treenaamista. Ja kaikelle tälle on oma paikkansa sulkematta toista pois. 
Opiskelujen aikana itselle kirkastui mitä ja miten itse haluan tällä alalla toimia. Halu ja intohimo tekemiseen täytyy olla, että voin tarjota asiakkaille parasta ja että itse jaksan. Toistaiseksi liikunta-alalla työskentelen sivutoimisesti ja tämä tuntuu juuri nyt näin hyvältä ;)
Sonja auttaa mua boulderoinnin alkuun.
Opiskelujen isoa antia oli ehdottomasti tutustuminen liikunta lajien monipuolisuuteen. Jokaiselle löytyy jokin liikunlaji, jos vaan rohkeasti lähtee kokeilemaan! 

Viimeisimmässä Juoksija-lehdessä (10/2016) pisti silmään ote Dosentti Kari Kalliokosken kommentista Liikunta&Tiede -lehdestä, jossa hän ottaa kantaa liikuntasuosituksiin. Viime syksynä lasten liikuntasuosituksia muutettiin, mutta Kalliokosken mukaan muutosta tarvittaisiin myös terveiden aikuisten suosituksissa. Hänen mielestään mm metsästys, marjastus ja muut arkiliikunnan kaltaiset toiminnot eivät kuuluisi suositeltavaan viikottaiseen 150 liikuntaminuuttiin. Liikunnaksi tulisi hänen mukaansa laskea ainoastaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä oikeasti kuormittava liikunta. 
Osittain olen samaa mieltä, mutta toisaalta näen paljon ihmisiä, jotka eivät halua, viitsi, jaksa tai muka kykene edes tätä helppoa arkiliikuntaa tekemään. Tärkeintä voisi olla saada ihmiset tekemään itse -> poimii marjat metsästä itse, leikkaa nurmikon perässä käveltävällä koneella, kävelee/polkee töihin/kauppaan/harrastuksiin jne. Arkiliikunnan kun jo lapsena oppii, kulkee se koko elämän mukana. 

Itse käytin koko tämän vuoden HeiaHeia-palvelua, jonne kirjataan kaikki liikuntasuoritukset ja joukossa on toki näitä niin sanottuja ei liikuntasuorituksia, eli arkiliikuntaa. Palvelu on ilmainen ja mielestäni todella hauska ja mielenkiintoinen päiväkirja omista tekemisistä. On myös mukava seurata kavereiden tekemistä kannustamalla ja kommentoimalla.
Mun HeiaHeia-merkintöjen mukaan vuonna 2016
 • Liikuin 717 tuntia ja 22 minuuttia, joissa on 722 eri treeniä, 91 eri lajia  (mukana mm. siivousta 63 tuntia!)
 • TOP5-lajiani olivat pyöräily (1971km), juoksu, kahvakuula, siivous ja hiihto (374km)
 • Juoksin 960 kilometriä ja suunnistin 85 kilometriä.
 • Sairausmerkintöjä on 4. Puolikuntoisia päiviä on varmaan kolminkertainen määrä.
Karhuviestin muistomitali vuonna 2016

Vastaavaa lajikirjoa en alkavalla uudella vuodella saavuta. Tulipa kuitenkin todistettua, että monipuolisuudesta on hyötyä! Vaikka juoksukilometrit jäivät tänä vuonna edellisvuosia selvästi pienemmiksi, koin kestävyyskuntoni kohentuneen ja ajat paranivat kuitenkin juoksumatkoilla ja maksimivauhti niin testeissä kuin kisoissa.
Vuoden 2016 kisoja ja testejä:
 • Huhtikuussa Karhuviestissä olimme naisten työpaikka-sarjassa 2. Mulla oli aloitusosuus 7,4km, joka meni aikaan 31,20min. Mun keskivauhti oli 4.14min/km. Tästä pääset kisarapsaan.
 • Elokuussa oli Helsinki City Maraton, jonka oli tarkoitus olla rento fiilistely juoksu ja päätavoite oli asetettu syksyn Kankaanpään maratonille. Juoksinkin ehdottomasti parhaan maraton juoksuni ja ennätys paukkui reilusti. Aika oli 3:42:35 (nettoaika). Tästä pääset kisrapsaan.

HCM 2016 maalissa :)

 • Pääsin kahdesti juoksemaan Kuortaneella 6x1000m laktaattitestin. Keväällä suoraan yövuorosta ja syksyllä paremmilla pohjilla. Tulokset parani molemmissa, niin kestävyyden kuin vauhdin osalta.
 • Syyskuussa suunnistuksen SM-sprinteissä mun vauhti riitti hätyyttelemään kärkisijoja ollessani lopulta 4. ikänaisissa. Vauhtiin olin tyytyväinen, mutta muuten suorituksestani jäi kovasti hampaan koloon niin karsinnasta kuin finaalista. Tästä pääsee kisarapsaan.
 • Kestävyyskuntoni oli kohdillaan kesäkuussa Venlojen- ja Jukolan viesteissä Lappeenrannassa, heinäkuussa Multisport-kisassa Ylistarossa ja lokakuussa Peurunka-rogainingissa. Jaksoin kisat hyvin loppuun asti ja vaikka mikän näistä reissuista ei mennyt aivan kömmähdyksittä, jäi päällimmäiseksi kuitenkin todella hyvä fiilis :)
Venlojen viestin lähtö kesäkuussa 2016
 • Tiivis kisaputki syksyllä nujersi haaveeni juosta elämäni maraton aika Kankaanpään maratonilla lokakuussa. Kroppa ei päässyt kunnolla palautumaan ja jalat leikkasivat kiinni. Tällainen kisakauden päätös harmitti, mutta aina näistä oppii tulevaisuutta ajatellen. Tästä pääset kisarapsaan.
Oman treenaamisen ohella olen päässyt hyppööttämään erilaisia ryhmiä ja yksilöohjauksessa kasvotusten yksittäistä ihmistä hänen henkilökohtaiset tavoitteet silmällä pitäen. Molemmat ovat mielenkiintoisia, haastavia ja innostavia kokonaisuuksia, joissa mä ohjaajana toimin omalla persoonallani. Vuoden aikana oon ohjannut muun muassa Potkua Porukasta-ryhmää, joka koostui ihanasta kaveriporukasta. Ohjelmassa oli monipuolista liikuntaa, ravintoon liittyviä tehtäviä ja kannustamista kohti parempaa hyvinvointia. Keväällä ohjasin aikuisten vesijumppaa Jalasjärvellä ja se olikin yllättävän hikistä hommaa huhtoa vaatteet päällä altaan reunalla. Ensimmäinen EnergiA juoksukoulu alkoi toukokuussa ja tämä ryhmä pienin osallistuja muutoksin jatkuu edelleen talvijuoksutreeneillä. Naiset ovat ihanan innostuneita ja se tarttuu ohjaajaankin :)
Lisäksi kahvakuulatreenejä oon ohjannut Jalasjärvellä sekä Ilmajoen Neirossa ja Ahonkylässä. Monet näistä ryhmistä jatkuvat ja jotain uuttakin on keväällä alkamassa :)
Potkua Porukasta -ryhmä Joupiskalla mäkitreeneissä.
Huhtikuussa oli viimeisin kahvakuulaharjoittelun peruskurssi. Näitä ei ainakaan toistaiseksi ole tulossa lisää. Samoin jatkokurssia tai Extreme kuulailua ei ole suunnitteilla, sillä yhteystyökumppanini Marjut jättäytyi liikunnan ohjauksesta muiden työkuvioiden vuoksi ainakin toistaiseksi sivummalle. Meillä oli hauskaa yhdessä ja on edelleen kun muissa merkeissä tavataan. Kiitän Marjut sua kun vaan pistettiin Metraining, blogi ja muut pystyyn :D!
Huhtikuun kahvakuulaharjoittelun peruskurssilla.
Liikunnan lisäksi vuoteen on mahtunut paljon iloja ja suruja. On ollut hyvinkin energisiä päiviä, mutta myös sellaisia kun ei vaan olisi jaksanut unen puutteen vuoksi. Useat lämpöiset hyvää tarkoittavat sanat ja halaukset ovat kantaneet ilkeyden yli. Kiitän :) Elämä ja ympäröivä maailma antaa ja ottaa paljon. Liikunnan avulla mä jaksan omissa haasteissani.

Toivotan kaikille turvallista vuodenvaihdetta ja positiivista energiaa vuodelle 2017!
On hienoa avata taas uusi puhdas lehti vuodelle 2017. Lähdetään näitä sivuja täyttämään taas avoimin mielin :D!

~Eija~

2 kommenttia:

 1. Kiitos sullekin Eija <3 jatka hyvää työtä liikunnan parissa. Mä opetan tulevia hoitajia 😊 -Marjut-

  VastaaPoista
 2. Lämmin halaus ja Kiitos Eija kuluneesta vuodesta ❤. Uusin haastein, tavoittein ja liikkumisen riemusta nauttien vuoteen 2017!

  VastaaPoista