maanantai 21. elokuuta 2017

Hyvin huollettu on jo puoliksi maalissa

Kesäloma, 4 viikkoa meni nopeasti - eipä ole yllätys. Tänään mulla oli vielä armollinen vapaapäivä ja aloitin sen polkemalla kireiden jalkojeni kanssa Avunpaikkaan Henrin käsiteltäväksi. Viime viikolla olin pitkän tauon jälkeen hierottavana ja kesän useiden kilometrien aiheuttamia jumipaikkoja löytyi kiitettävästi. Venyttelyjä ja rullailua on tullut tehtyä luvattoman vähän ja palautumisaika erinäisistä urheilusuorituksista on jäänyt lyhyeksi, kun taas on seuraava startti ollut edessä. Laskin, että pelkästään 4 viikon lomani aikana tuli kisakilometrejä suunnistaen ja polkujuosten 70 kilometriä. Päälle vielä muutamat rennot lenkit juosten, pyöräillen ja patikoiden. Jalkojen väsymys alkoi jo tuntua ja arkoja kohtia löysi ihan omin sorminkin. Oli korkea aika antaa erityis huomiota jaloille, ilman niitä kun ei paljon liikuta.
Henrillä hierottavana.
Molemmissa jaloissa oli omat arat paikkansa, vaikkakin erikoisesti toisessa ulkosyrjällä ja toisessa sisäsyrjällä. Viime lauantain polkujuoksukisassa matkan varrella kiristi selvästi enemmän oikean jalan säärtä ja reittä ja vasen jalka vain seurasi kuuliaisesti perässä. Olen vahvasti oikea kätinen ja ponnistan oikealla jalalla, joten pohdin tämän yhteyttä oikean jalan väsymiseen ja kireyden tunteeseen. Niin tai näin, Henri löysi helposti ongelma paikat ja mä purin hammasta yhteen, että anna mennä vaan. Mulla on korkea kipukynnys, joten aika paljon pitää runnoa ennen kuin oikeasti parahdan. Kyllä veri taas kiersi varpaisiin asti ja vaikka jalkojen lihakset seuraavat pari päivää saattavat olla hiukan arat, tekee hieronta aina niin hyvää. Itse kun on vaikea tarpeeksi kovaa esimerkiksi "penikoita" sääristä painella.
Ihon alla.
Kotona jalkoja tai ihan mitä tahansa kropan osaa, on kätevä käsitellä putkirullalla (foam roller). Se on tehokas, edullinen ja helppo "hieroja" kotona. Rankinta siinä taitaa olla se, että kaiken työn joudut tekemään itse. Kuten hieronta, myös rullailu muun muassa kiihdyttää verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, ennaltaehkäisee kropan jäykkyyksiä ja palauttaa lihaksia urheilun jälkeen sekä parantaa kehon hallintaa. Kerralla voi käsitellä vain yhden osan tai koko kropan. Rullailuun voi käyttää kokonaisen tunnin tai tehdä 15 minuutin lämmittelyt tai palauttelut. Kannattaa aloittaa rauhallisesti tunnustellen, sopivaa kohtaa ja voimakkuutta kokeillen. Liian kipeää ei saa tuntua, mutta arkoja paikkoja kannattaa varovaisesti kiusata vähän kerrallaan. Suosittelen aloittamaan pehmeämmällä rullalla ja siirtymään vähitellen kovempiin ja "nystyisiin" versioihin.
Kokeileppa rullata ulkoreidet...ai että!
Mulla rullailu toimii hyvänä jalkojen herättäjänä ennen kovaa harjoitusta tai kisaa. Verenkierron tehostuminen tuntuu varpaissa asti ja jalat ovat levolliset mutta virittäytyneet. Rullailun jälkeen on helpompi lähteä tekemään lämmittelyä kohti itse suoritusta.

Omalla kohdalla putkirulla on nyt otettava ahkerampaan käyttöön myös kehoa huollettaessa. Muuten Henrillä on turhan iso työ saada mut pidettyä vauhdissa ja monet kisat on vielä syksyn tullen edessä. Eikä putkirullailu hierontaa korvaa, mutta kyllähän nyt jotain pitää itsekin jumien helpottamiseen ja ennaltaehkäisimeen tehdä. Ensi viikolla kuitenkin taas hieronta...sitä ennen pari starttia...
Vaarojen Maratonille on puolitoista kuukautta ja sinne en halua lähteä väsynein ja kirein jaloin, joten nyt on toimittava.
Etusääret...ai että!
Kiitos Henrille taas tämän päiväisestä!

Rullaavaa viikkoa kaikille :)!

~Eija~

1 kommentti: