sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Juosten tervettä elämää

Marras- ja joulukuun vaihde on ollut melko kiireistä. On ollut syyskauden viimeisiä ohjauksia, lasten Itsenäisyyspäiväjuhlia, harrasteryhmien päätösesityksiä, synttäreitä, arviointikeskusteluja ja tulevan suunnittelua ja näitä jatkuu lähes jouluun asti. Osa joulahjoista on vielä hommaamatta ja kaikki joulukortit kirjoittamatta. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, joten lopetan sen tähän. Kaikkien tekemättömien, keskeneräisten ja jo tehtyjen (!) hommien keskellä mä kuitenkin haluan löytää tilaa myös lenkeille :) Ja jos marrasputki antoi mukavan määrän juoksukilometrejä, koukutti se myös entistä tiukemmin mut juoksuun. Parin päivän juoksutauko joulukuun alussa (en vaan meinannut ehtiä) aiheutti lähes vieroitusoireita päänsärkynä ja äksyilynä. Tavoitteena joulukuussa on antaa kilometri määrän pudota, mutta juosta kuitenkin vähintään joka toinen päivä. Rauhallisten pitkien lenkkien lomaan sujauttelen sopivasti myös tiukempia vetoja.
Joulukuun märkää metsää.
Viimeisimmässä Juoksija -lehdessä (9/2017) oli mielestäni oivallinen juttu juoksemisen elämää pidentävästä vaikutuksesta. Sen mukaan juoksijat elävät jopa yli kolme vuotta pidempään kuin juoksua harrastamattomat ja tämä perustellaan lenkkeilyn positiivisesta vaikutuksesta verenpaineeseen, veren rasva-arvoihin, sokeriaineenvaihduntaan sekä muihin lihas- ja verisuonitason asioihin. Juokseminen suojaa myös muun muassa muistisairauksilta. Pidemmän elämän tavoittelu ja terveyshyödyt saavuttaa kevyelläkin hölkällä ja vauhtia rauhallisesti lisäämällä kunto nousee nopeammin ja energiankulutus kasvaa. Parhaimman hyödyn saa juoksemalla 2-4 tuntia viikossa, mutta hätkähdyttävää että tämän jälkeen terveyshyödyt eivät enää kasva vaan voivat jopa kääntyä laskuun. Kilpaurheilussa moiset tuntimäärät paukkuu mennen tullen, mutta silloin tavoitteet ovatkin toisenlaiset.
YK-V:n naisia.
Mun kuluneen viikon juoksukilometrit olivat 54 ja aikaa näihin kului viitisen tuntia. Kaksi pitempään (17 ja 18 km) ja kaksi lyhyempää juoksulenkkiä, joista toinen poluilla suunnistusseurani naisten kanssa. Yhdellä lenkillä tein 5 kilometrin rennon reippaan, 4:35 min/kmvauhtisen vedon, jolla sain keuhkot kunnolla tuulettumaan. Naisten lenkin päälle tehtiin myös porrastreeni, jossa karstat irtosi keuhkoista. Teki hyvää :) Tänään sunnuntaina Ninnin kanssa tehtiin yli kaksi tuntinen sauvakävelylenkki matalilla sykkeillä. Haasteellista mennä tosi hiljaa, mutta yhdessä toisen kanssa se onnistuu ja oli kyllä tosi hyvä niitti tälle viikolle.

Mä taidan keikkua tuossa terveydellisen ja kilpaurheilullisen rajan tuntumassa. Tällaisen viikon tuntimäärät eivät tunnu yhtään pahalta ja lepopäiviäkin viikolle mahtui. Sopiva rytmien vaihtelu pitää kroppaa herkillä, virittelee ja palauttaa. Seura kruunasi ehdottomasti viikon liikkumisia. On ihanaa tuntea ja olla osa saman henkistä porukkaa, terveydellisiä ja kilpaurheilullisia tavoitteita tavoitellessa. 
Nastareilla portaat hävisi 6-0!
Syksyllä olen taas yhtä juoksuryhmää tutustuttanut juoksun tuomiin mahdollisuuksiin. On menty rauhallisesti, fiilistellen luonnosta, opetellen tekniikkaa ja oman kropan kuuntelua sekä välillä tehoja koneesta hakien. Aina se juoksukärpänen jotain puraisee, innostaa tavoittelemaan terveellisempää elämää ja hyvää oloa. Olen saanut tutustua erilaisissa elämäntilanteissa oleviin hienoihin ihmisiin ja kulkea tovin matkaa kanssa. Toivotan kaikille mukavia lenkkejä ja moikataan kun vastaan lenkkeillään :)

Jos juoksuvalmennus tai ryhmäohjaus kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä. Ensi vuoden kevään kalenteri on jo työn alla :)

Juoksun iloa ja terveyttä kaikille!

~Eja~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti