keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Hiihtolegendan Tahto

Talvi Olympialaiset PyeongChangissa ovat muutamaa päivää vaille paketissa. Suomelle on tullut tähän mennessä odotuksia heikommin mitaleita, vasta kaksi pronssia (kiitos Pärmäkoskelle!) ja useita pistesijoja, vaikka paikkoja on ollut. Parhaansa ovat urheilijat taas kautensa pääkisassa tehneet, mutta maailman huipulla vaan on oltava niin tosi hyvä ja onnistuttavat juuri oikealla hetkellä. Töitä on tehty konkreettisesti kuukausia ja vuosia. 
Luettavaa helmikuun pakkasille.
Yksi mielenkiintoinen urheilija on Aino-Kaisa Saarinen, lempinimeltään Aikku, joka juuri täytti 39 vuotta. Hän on hiihdon moninkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti. Vielä kuitenkin puuttuu olympiakulta, jota hän kovasti vielä himoitsee. Häntä eteenpäin, kohti unelmia ja tavoitteita vie voimakas tahto menestyä ja saavuttaa arvokisamitaleja. 

Tahto. Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirja on ilmestynyt jo vuonna 2016, mutta mä sain luettua sen vasta nyt ja nytkin siinä meni yli toista kuukautta. Kirja on syntynyt Aikun ja toimittaja-kirjailija Pekka Holopaisen yhteistyönä ja useat Aikkua sivusta seuranneet ja kanssa kulkeneet ovat muutamilla sitaateilla päässeet urheiljasta kommentoimaan. 
Mukavia kuvia lapsuudesta
Odotin kirjalta paljon, mutta valitettavasti jouduin osittain pettymään sen antiin. En missään nimessä olettanutkaan ammattiurheilijan elämän olevan helppoa ja minkään asian tulevan kuin tarjottimella, mutta jo kirjan alkumetreiltä petyin siihen katkeruuteen. Oli epäoikeudenmukaisia valintoja, takkuavia ihmissuhteita, omasta paikasta kisaamista ja kärkästäkin arvostelua toisten ihmisten sanomisista ja tekemisistä. Aikku kuitenkin osasi itsekin olla melko pisteliäs sanoissaan, mikä joissakin kohdissa on ihan paikallaan mutta toisinaan myös sopii ajatella tarvitsiko avata suuta.
Ihailen kuitenkin suunnattomasti tuota tahdon ja päättäväisyyden voimaa, mitä Aikussa on. Hän on tehnyt töitä menestyksensä eteen itseään ja valmentajiaan säästelemättä. Hän tekee työnsä, eli harjoitukset tunnollisesti ja tekisi ilmeisesti enemmänkin jos annettaisiin. Hän arvostaa menestystä, oli se sitten oma tai toisten, mutta halveksii kiellettyjen aineiden käyttöä ja epärehellisyyttä. Aikku ei anna periksi, mutta antaa silti kaikkensa.
Jäin kaipaamaan enemmän niitä tunnetiloja, joita tällainen paljon saavuttanut urheilija kokee treeneissä, kisaan valmistautuessa ja niiden jälkeen. Mitä se on se keskittyminen ja omassa kuplassa leijuminen. Tavallisen sunnuntai hiihtäjän on vaikea päästä siihen sisälle ja ehkä sieltä kuplan toiselta puolelta on haasteellista sitä kertoa. 
Raudan kova urheilija Aikku on. Arvostan ja toivon, että hän vielä sen kultaisen olympiamitalin saisi, mutta aika käy vähiin, vai menikö se jo...
Lukaiseppa tämä kirja ja muodosta oma kuvasi tästä supernaisesta.

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti