maanantai 12. maaliskuuta 2018

Talvirasteilla

Huhhuh, olipa viikonloppu! Perjantai illasta se lähti, kun olin kannustamassa tyttäriäni lasten hiihtokisoissa. Itsellä kisattavaa oli sekä lauantaina että sunnuntaina ja molempina päivinä vielä iltavuorot päälle. Tähän lisänä vielä viikolla vaivannut flunssa ja epäilenpä että jokunen olisi jättänyt kisat väliin. Flunssa onneksi oli enää hyvin irtoavaa nuhaa ja kisat ja työvuoro samalle päivälle on mulle niin peruskauraa, että se ei esteeksi muodostunut nytkään. Lähiesimieheni kanssa olin etukäteen sopinut miten toimitaan, jos myöhästyn töistä (en kuitenkaan myöhästynyt!).
Lauantaina oli Alun hiihtosuunnistustalvirastien ensimmäinen kisapäivä Lehtimäen Valkealammella. Samalla oli aluemestaruus keskimatkan kisa. Iltavuorostani johtuen olin etukäteen kysynyt järjestäjiltä, saisiko koko sarjamme lähtemään alkupäässä. Tämä ei onnistunut, mutta onnekseni tuikkasivat mut lähtemään ihan ekana ja muut sarjani osanottajat lähtivät tunnin päästä. Tämä oli aivan mahtava juttu, sillä muuten olisin ollut maalissa vasta silloin kun mun olisi pitänyt olla jo tunnin ajomatkan päässä töissä... Tästä järjestelystä iso kiitos kisajärjestäjille 😌

Hiihtosuunnistuksessa suunnistuskarttaan on painettu vihreällä, eri paksuisilla viivoilla latu-uria, joita pitkin rasteille kuljetaan. Halutessaan toki voi mennä umpihankeenkin, mutta se on yleensä hitaampaa kuin kierto latua pitkin. Mitä paksumpi viiva, sen parempi ja leveämpi latu-ura on. Tänä talvena lunta on iloksemme riittänyt koko Suomessa, mutta Valkealammella sitä on yleensä joka talvi. Nytkin lunta oli todella paljon ja urien ulkopuolella ja reunoilla todella upotti. Helpointa, toisinaan hyvin kapeillakin urilla, on mennä lyhyillä suksilla ja itsellä ainakin oli vain luistoa pohjissa. Lauantaina pelkästä luistovoiteesta huolimatta lumi tarttui herkästi suksien pohjiin, mikä toisaalta auttoi ylämäissä "juoksemaan" ylös 😃. Sauvojen sompat saisivat olla hiukan isommat, etteivät upottaisi niin pahasti.
Leimaus tapahtui EmitTag:lla. Tosi näppärä, kun ei tarvitse pysähtyä rastilla perinteisesti leimaamaan, vaan valo välkkyy kun heilauttaa tuota tarpeeksi lähellä rastia.
No lauantain keli oli nihkeä, just plussalla lämpömittari. Tein heti tyhmän virheen ykköselle, kun vahingossa pyöräytin karttatelinettä väärin ja luin menosuunnan väärin. Turha koukku tuli ja toista minuuttia aikaa hukkaantui. Siitä se sitten kuitenkin lähti kulkemaan, vaikka vielä kahdesti lähdin epähuomiossa väärälle uralle ja jouduin tekemään korjaus liikkeen. Limaa irtosi kunnolla ja niistämisen jälkeen happi kulki taas paremmin. Hiukan limaisuus häiritsi ja paristi tarkoituksella himmasin menoani, että en aivan piippuun itseäni vetäisi, flunssatoipilas kuitenkin vielä olin. Tykkäsin maastosta ja hyvästä urastosta. Sai suunnistaa oikein kunnolla ja oli kiva jälkeen päin vertailla kaverin reitinvalintoja omiini. Aina niistä oppii. Suorituksestani vajaan 9 kilometrin reitiltä sain sarjani kilpailupäivän voiton ja am-kultaa.
Maalissa, huhhuh!
Sunnuntaina oli pitkätmatkat, mikä meillä 35-sarjalaisilla tarkoitti reipasta 16 kilometriä. Tavoitteena oli lähteä rauhallisesti, samaa vauhtia kuin eilen, mutta humioiden sen että matka on tuplat eiliseltä ja keli on raskas. Alkuun oli lyhyempiä välejä, ihan hyvin luettavia reittejä. Kutoselta seiskalle oli ensimmäinen kunnon pitkä väli ja sen pääsi menemään isoa baanaa. Jo tässä kohdassa huomasin, että sukset eivät luista. Takaa tultiin ohi ja erityisesti alamäissäkin toiset heittämällä liu'utti ohi. Päivän pahin virhe tuli tässä, kun reitti risteytyi ja aloinkin lukemaan reittiä rastille 11. Toki koko ajan hoin mielessäni seiskaa. Kun tämän hoksasin, piti tehdä jyrkkä korjaus liike. Jälkeen päin katsottuna tässä tuhraantui sellainen vajaa kaksi minuuttia. Suututti ja suutuksissani tämän jälkeen tuli kaksi väärän uran valitsemista, samanlaiset kuin eilen. 12. rastin jälkeen alkoi jo hiukan väsyttämäänkin ja harmittava niitti katkeamiselle tapahtui 13 rastilla kun vasemman käden sauvasta lähti sompa! Sompattomalla tikulla on todella vaikea lykkiä vauhtia pehmoisella, upottavalla lumella. Edessä oli vielä 6 rastia sisältäen kolme pitkähköä väliä. Onneksi välit pääsi melko hyvin isoilla baanoilla, johon tikulla sain jonkinlaisen vastuksen. Mutta väsynyt olin ja viimeiset nousut tuntui niin käsivarsissa kuin reisissä. Maalissa olin sarjani kilpailupäivän kolmonen ja am-hopeaa. 
Viikonlopun ansiot :)
Uni on todella maistunut kisa- ja työpäivien jälkeen ja fiilis on ollut hyvä 😊 Kisoista jäi todella hyvä maku monessa mielessä. Vaikka virheitä tuli, sain silti hyväksytyt suoritukset ja roppakaupalla taas kokemusta. Seuramme suunnistajat saivat mahtavasti mitaleja ja porukka henki on hyvä. Tämän talven suunnistuskisat taitaa mun osalta olla nyt tässä. Rikkoutunut sauva pitää korjata valmiiksi ensi talvelle ja suksien pohjat putsata. Nyt huvittaisi jo siirtyä kokonaan lenkkareille.

Hiihtoa tälle talvelle kertyi 515 kilometriä (80 kilometriä viime vuoden puolelta) + 38 kilometriä hiihtosuunnistuksesta. Voin olla ihan tyytyväinen, sillä hiihdon rinnalla olen koko ajan juossut. Tähän mennessä juoksukilometrejä on reilu 300. Viime viikon juoksukilometrit jäi keräämättä flunssan vuoksi, mutta jospa tällä viikolla pääsee taas lenkille.
Sompa hukassa.
Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille 😃

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti