keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Voimaa kuntosalilta

Kuukauden ilmainen kuntosali treenijakso on päättynyt ja on aika vetää ajatukset ja fiilikset kasaan. Lähtökohtaisestihan mä en ole kuntosali-ihminen. Siis sellainen joka monta kertaa viikossa lähtee puristamaan ja äheltämään johonkin laitteeseen vieri vieressä toisten tuntemattomien kanssa. Useinhan kuntosaleilla haisee pahalle ja siellä mittaillaan hauiksen paksuutta ja kehuskellaan kuinka monta kiloa nousee maastavedossa. Nyt kuitenkin taisin olla ihan erilaisella salilla. Kyllähän se noteerattiin, että olen uusi kasvo, silmäkulmasta näin että hiukan tekemistäni seurattiin, mutta niin seurasin minäkin heidän. Hiki ei haissut ja laitteet olivat puhtaita ja itsekin käytön jälkeen huolehdin pyyhkimällä hikipisarat pois. Villakoirat kyllä pisti silmään, mutta löytyypä niitä kotoakin. Rohkeasti vain toimeen lämmittelyineen ja avaavine liikkeineen.
Jalkaprässi
 En ollut suunnitellut tarkkaa kuukauden ohjelmaa itselleni, vaan päässäni mietin sopivaa settiä. Pääajatuksena oli tehdä juoksua tukevaa voimaharjoittelua kevyillä painoilla ja pitkillä toistoilla. Ylä- ja alakroppaa ja keskivartalosta tukea. Lyhyillä palautuksilla sutjakkaasti seuraavaan laitteeseen. Ajatus mukana, tekniikkaa hioen ja huomasin etten kiinnittänytkään enää huomiota kanssa treenaajiin. Salihan on mulle entuudestaan tuttu, sillä vaikka en ole siellä itse aikaisemmin treenannut, niin olen kuitenkin toisia ohjannut. Etukäteen ajattelin, että miten saan aikani haahuillessa kulumaan, mutta loppujen lopuksi lähes joka kerta meni yli tunti. Pari kertaa kävin ulkona juoksemisen jälkeen vain soutamassa soutulaitteella viisi kilometriä ja siihen meni sellaiset 23 minuuttia.
Boxihyppyjen välissä hetki puhallellen.
No mitä juttuja sitten tein. Muun muassa jalkaprässiä, ala- ja ylätalja soutua, kyykkyjä kahdella ja yhdellä jalalla, maastavetoa ja punnerrusta sekä taljassa hartioita ja käsivarsia. Ehdoton lempparijuttu oli boxihypyt! Hypin aluksi 65 cm korkeudelle ja viimeisillä kerroilla 76 cm korkeudelle. 15 hyppyä ja kolme kierrosta. Boxin päällä aina kroppa suoristaen. Tässä sai sykkeet ylös ja jalkoihin sai kunnon tuntuman, sekä kerran kunnon mustelman polveen... Ensimmäisellä kerralla ja myöhemmin toisen kerran, kun latasin jalkaprässiin hiukan enemmän painoja, sain jalat melko kipeiksi. Muuten kroppa pysyi toimintakuntoisena seuraavaankin päivään. 
Näkymä alatalja paikalta.
Kuntosalilla kävin keskimäärin kaksi kertaa viikossa miten omiin aikatauluihin sopi. Pari kertaa olin salilla myöhään illalla iltavuoron tai kokouksen jälkeen. Kerran yksi lauantai aamu oli hetken aikaa yksin salilla, muulloin oli aina seuraa, mutta ei koskaan tungokseen asti. Tuttujakin näkyi ja oli kiva vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan.
Tankoja ja painoja.
Jatkanko kuntosaliharjoittelua?
Olen ajatellut että kyllä. Juoksukestävyyttä, taloudellisuutta ja voimaa ei saa pelkästään juoksemalla. Kotitreeneillä, oman kehon painolla pääsee myös pitkälle, sen olen jo osoittanut kehittymällä juoksijana. Nämä treenit jatkuu, mutta nyt voisin kokeilla myös mitä lisä voimaa saan kuntosalin laitteista. Työpaikalla on tarjolla erittäin edulliseen vuosihintaan simppeli kuntosali ja oman kylän kyläseurallakin on sali, vaikkakin laite valikoimaltaan aika suppea. Aikataulillisesti voisin kerran viikkoon ehtiä salille, joten jospa lähden siitä liikkeelle.
Kuntosali selfie 😂
Lukuvinkkinä teille Lilli Gronroosin juoksijan voimaharjoittelu postaus. Lilli kirjoittaa selkeästi ja hyvin avaavasti kuntosaliharjoittelusta juoksijan näkökulmasta. Tietojen lähteetkin on postauksen lopussa mainittu, joten jos asia kiinnostaa enemmänkin, kannattaa lukaista nekin. Itselle niistä pari on tuttua ja yksi löytyy omasta hyllystäkin.

Voima olkoon kanssanne 😊!

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti