sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Juoksumuisteloita

Hetkeksi vielä hyppään pohjoisen maisemiin, jossa olin perheeni kanssa hiihtolomaviikkoa viettämässä viime viikolla. Pääteema viikolle oli hiihtely, mutta me ehdimme myös laskettelemaan Ylläksen rinteille. Ylläksen huipulle olen juossutkin...tai no lähes konttinut kahdesti polkujuoksukisoissa. Niin paljon muistoja, väsymystä, kipua ja sisukkuutta. Nuo maisemat silmänkantamattomiin on jotain niin kaunista. Kisoissa ei ehdi kuin vilkaista hetkellisesti maisemaa ja sitten pitää taas siirtää katse alas, ettei kompuroisi.
Ylläksen rinteellä.
Hiihtoretkellä kun piipahdimme Kotamajalla eväillä, en heti tajunnut olleeni täälä ennenkin. Vasta pari päivää myöhemmin Kukastunturille hiihdettyäni palaset loksahtivat paikoilleen ja tunnistin paikat. Viime kesän NUTS Ylläs-Pallas polkujuoksukisassa 105 kilometrin reitti kulki täälä. No tietysti! Näin talvella kaikki näyttää vain niin erilaiselta ja ihmisiä on ympärillä niin paljon. Kesällä sitä taittoi matkaa niin yksin ja niin omissa ajatuksissa.
Kotamajalta maisemia.
Nytkin hiihdin yksin Kukastunturille illan jo hämärtyessä. Kylmä viima iski vastaan.
Kesällä Kukastunturin nousussa mulla oli edelliseltä huollolta seurana kaksi saman matkan miesjuoksijaa. Muutamia sanoja vaihdettiin, mutta muuten edettiin hiljaisuudessa, askel kerrallaan. Huipulta näkyi jo Ylläs, jonne olimme menossa ennen koukkua kohti Äkäslompoloa ja maalia. Niin lähellä, mutta silti niin kaukana. Oikean jalan polvi oli todella kipeä ja tämän vuoksi alamäessä jäin miehistä. En vain pystynyt juosta kunnolla, vaan piti jarrutella. harmitti.
Kukastunturilla.
Kotamajalla oli miehittämätön huoltopiste, jossa oli tarjolla vain vettä. Mä en tarvinnut vesipulloihin täydennystä, mutta miehet edelläni pysähtyivät. Mä jatkoin matkaani olettaen, että miehet nappaavat mut kohta kiinni ja saan näin heistä seuraa ja tsemppiä eteenpäin. Koskaan he eivät kuitenkaan sitten ottaneetkaan kiinni ja jatkoin koko loppu matkan yksin. 
Kukastunturilla.
Lomamme lopulla vihdoin sain jätettyä sukset majapaikalle ja lähdin ihan vain juoksemaan lumisille poluille. Oli yllättävän vapauttavaa juosta ilman, että käsissä ja jaloissa oli juttuja kiinni. Hiihto on kivaa, mutta kyllä juoksu on ihan parasta. Mulla oli suunnitelma reilun 10 kilometrin lenkistä metsässä, mutta pari kertaa en löytänytkään haluamaani polkua. Lopulta hiukan turhauduin ja päätin vilkaista Pirunkurun, jonka kontin viime kesänä samaisessa polkujuoksukisassa. 
Kohti Pirunkurua.
Pirunkuru on todella jyrkkä, kivirakkainen ja pitkä nousu metsästä puuttomalle, yli 500 metriä korkealle Kesänkitunturille. Kesällä olin tässä vaiheessa jo niin väsynyt. Matkaa maaliin oli vajaa 10 kilometriä, joka paikkaan sattui, mikään energia ei oikein enää uponnut ja pelkäsin tullaanko takaa vielä ohi. Ylös päästyäni tiesin, vai oliko se vain päättämistä, että ketään ei ohi päästetä. Silloin en vilkuillut maisemia, sillä katsetta ei jaksanut enää nostaa parin metrin päästä edestä.
Pirunkuru.
Mutta nyt juoksulenkilläni pysähdyin ihailemaan aivan uskomattoman kauniita maisemia. Viima puhalsi niin kylmästi, että sormet jäätyivät nopeasti. Pyörin ympäri ja imin itseeni hiljaisuutta. Olipas tämä kaunis paikka ja itsensä tunsi niin pieneksi, mutta samalla kaikki ympäriltä antoivat niin paljon voimaa. 
Tänne on tarkoitus kivuta tänä kesänä uudestaan. Ennen sitä koukataan myös Kukastunturin ja Kotamajan kautta. Tarkoitus on tulla Hetasta asti omin jaloin Äkäslompoloon kaikkien eteen tulevien tunturien, huoltopisteiden, kurujen ja rinteiden kautta. Matkaa taittaessa tulee varmasti muisteltua niin viime kesän kuin tämän talven reissuja ja tehdä uusia muistoja.

Lopulta tämän loman pohjoisen juoksulenkin pituudeksi tuli 17 kilometriä ja lenkiltä kotiutui onnellinen ja rauhoittunut juoksija. On onni päästä juoksemaan Suomen upeassa luonnossa.
Juoksua viimassa ja auringossa.
Eilen ei ollut tietoa tuntureista, viimasta tai hiljaisuudesta, kun Komiaflown talvijuoksusarjan viimeisessä kisassa pinkaisin 5 kilometrin matkalla oman ennätykseni 20:26. Alla oli täysin sula pyörätie, lähes tuuletonta ja plus 4 astetta lämmintä. Kroppa ei lähtökohtaisesti ollut ihan tähän valmistautunut, sillä päätöksen juoksemisesta tein edellisenä iltana yhdentoista aikaan, mutta tällä kertaa tavoitteeseeni kuitenkin pääsin ja juoksu oli muutenkin viimeistä kilometriä lukuunottamatta aika hyväntuntuinen. Ja kyllä tekee koko kropalle niin hyvää välillä juosta lujaa.
Maaliin 5km:n reitiltä. kuva; @Komiaflow
Mä olen niin kevät ihminen ja vuoden paras aika on ihan oven takana. Valon määrä on päivä päivältä niin virkistävää ja luonto heräilee pikku hiljaa. Keväästä toki alkaa aina monenmoiset kiireet, pääosin itse aiheutetut, mutta asia kerrallaan eteenpäin.

Ihanaa maaliskuuta ja tänään Naistenpäivää kaikille 🌷

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti