tiistai 30. kesäkuuta 2020

Eka puolivuotta vuonna 2020

Vuosi 2020 on nyt puolivälissä. 
Juoksukilometrejä on kertynyt tämän vuoden puolella 1342 ja tunteja näihin kilometreihin on kulunut noin 128. Oon juossut asfaltilla, hiekkateillä, purtsilla ja poluilla. Yksin, kaverin kanssa tai isommassa porukassa ohjaajana. On menty rauhallisesti nautiskellen ja omaa kovaa keuhkot vinkuen. Suunnistuskilometrejä lasten kanssa ja yksin on kertynyt tähän mennessä 89. 

Niin sanotusti paras juoksukuukausi oli toukokuu, kun kelit olivat ihan parhaat ja kalenteri oli tyhjentynyt kaikista kisoista. Yllättäen heikoin juoksu kuukausi on ollut kesäkuu, erityisesti tämä loppu kuukausi. Helteiden vuoksi en ole pystynyt juoksemaan tai sitten lenkit olisi pitänyt tehdä hyvin myöhään illalla tai aikaisin aamulla tai jopa keskellä yötä. Valoa riittäisi, mutta uni ei riitä jos en yritä nukkua öisin silloin kun mulla on siihen mahdollisuus. Vuoden juoksukilometri tavoite on kuitenkin erittäin todennäköisesti saavutettavissa, sillä 2020 kilometriä ei ole kaukana, kun aikaa juosta on jäljellä vielä toinen kuusi kuukautta. Juoksun tilalla on tullut pyöräiltyä paljon, pääasiassa Augmentin maastopyörällä.
Yhden iltamyöhäisen iltalenkin maisemaa.
Tässä kesäkuussa pääsin kerran starttaamaan virallisessa juoksukisassakin, kun Simpsiö trail run juostiin viime viikolla Lapualla. Normaalisti tämä polkujuoksukisa juostaan toukokuussa ja silloin en sinne ehdi, koska muut kisat ja menot täyttää kalenterin. Nyt juoksu oli siirretty tänne kesäkuun loppuun ja mulle sattui vapaa ilta. Tyttären kanssa ilmoittauduttiin etukäteen, arvaamatta että kyseessä olevalle päivälle osui 30 asteen helle. Tällaisessa helteessä juokseminen on mulle aivan kamalaa. Jos mun ja 10 vee tyttären nimet eivät olisi olleet jo lähtölistassa, emme olisi juoksemaan lähteneet. Nyt kuitenkin asetuttiin lähtöviivalle. Tyttärellä oli 5,5 kilometrin rinki ja mulla sama rinki kaksi kertaa.

Olihan se rankkaa. Kurkku oli alkuun ihan kuiva ja keuhkoissa tuntui kamalalta. Ampaisin sopivaan peesiin, mutta luikahdin hetken päästä ohi, koska oma tekniikka teknisemmällä alustalla näytti olevan nopeampi. Itselle poikkeuksellisesti juomapisteillä nappasin vettä ja yritin saada sitä osumaan suuhun. Eka kierros meni ihan kelpo vauhtia ja olin naisten sarjan kärjessä, mutta lähellä takana oltiin. Hiukan odottelin koska ohi tullaan. Ei sieltä kuitenkaan tultu, enkä toisella kierroksella enää takaa-ajajia nähnyt. Pökkäsin kerran jalkani juurakkoon tai kiveen ja olin kaatua. Samassa oikean jalan pohje ilmoitteli kramppi herkkyydestä. Piti ottaa viimeiset kilometrit varovasti ja hidastin vauhtia tarkoituksella. Loppusuoralla molemmat pohkeet vetivät kramppiin ja nilkuttelin maaliin. Oli järkyttävän kuuma. Loppuaika oli 56:14. Onneksi tyttärelläkin meni hyvin ja selvisi hienosti maaliin.
Tulipa tehtyä hyvä vauhtitreeni, vaikka olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin hyvät. Nyt olen nauttinut, kun kesäkuun viimeiset päivät ovat olleet hiukan viileämmät ja on satanut. Lämpöisestä kyllä tykkään, mutta en vaan kestä päivä tolkulla jatkuvia helteitä. Tänään työvuoroputken ja lyhyiden päikkärien jälkeen, parin vapaapäivän alussa juoksu Niinan luo ja yhdessä leppoinen kävelylenkki ja sitten takaisin juosten kotiin, oli just hyvä, noin +17 asteessa. Eikä mennyt edes yöjuoksuksi
Heinäkuussa pääseekin jo ihan tosissaan kisaamaan. Tällä viikolla on suunnistus- ja Multisportkisaa, seuraavilla viikoilla lisää suunnistusta ja sopivissa väleissä juostaan poluilla jos kelit vaan sen sallii. Mun kesälomaan on vielä kuukausi, joten työt haittaa vielä hetken harrastamista ja ihan joka starttiin en pääse. Elokuun lomalla olen menossa lähes koko ajan ja syyskuu vaatiikin taas hurjasti sovittelua työvuorojen ja kisojen kanssa. Jos vaan kroppa pysyy toimintakunnossa eikä mikään korona tai muu sellainen taas sekoita tätä pakkaa, on luvassa tälle vuotta vielä monta jännää paikkaa ja uuvuttavaa kilometriä. Hassua että tästä nauttii niin paljon, että ei millään malttaisi odottaa 😁

Sopivaa keliä ja kevyitä kilometrejä jokaisen heinäkuuhun!

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti