sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Juhannuksen sm-pysukisat

Juhannuksena poljettiin kovaa Tampereen Kaupissa, kun pyöräsuunnistuksen Suomen mestaruudet ratkottiin sprintissä ja pitkällä matkalla. Oikeasti etukäteen aivan hirvitti miten siellä jää jalkoihin, tai siis renkaisiin ja miten se oma pyörän käsittely ja suunnistaminen onnistuu. Jännitti niin ettei syödäkseen meinannut saada. Marja noukki mut ja Augmentin kyytiinsä lauantaina ja sitten ajeltiin Tampereelle. Auton ilmastoinnin huristessa oli sopiva olla, mutta kyllä Tampereella oli kuuma.
Naiset 40 sarjan sprintti rata. Lyhintä reittiä 5,7km.
Onneksi nopeat miehet pääsivät maastoon reilusti ennen meitä ikänaisia, niin lopulta poluilla oli aivan hyvin tilaa, eikä läheltäpiti törmäyksiä tullut. Jonkin verran ulkoilijoita oli, mikä oli odotettavaa, koska oltiin suositulla ulkoilualueella.

Sprintti on ärhäkkä ja vaatii nopeita päätöksiä ja vikkeliä polkaisuja. Heti ykköselle ei tullut ihan optimaalisin reitinvalinta ja kolmoselle tein todella typerän virheen. Rastille tullessa katsoin rastikoodin väärin ja luulin olevani siis väärällä rastilla. Tein koukun ja ihmettelin mikä nyt on. Sitten heräsin, että mikä se koodi olikaan ja rastille takaisin. No olihan se oikea rasti, olin vaan jo lukenut seuraavan rastin koodia, joka oli ihan vieressä. Huhhuh kun mua suututti ja lopulta siinä arviolta suttaantui 3 minuuttia. Seuraavat rastit sujui ihan ok ja loput rastit ajoin yhdessä meidän sarjan voittajan kanssa, joka lähti 4 minuuttia mun perään. Vauhdit meni aika yksiin, välillä mä edellä ja välillä Niina. Viimeisen mäen polut olivat teknisempiä ja siellä tulin yhden kynnyksen alaspäin niin että hirvitti. En vain ehtinyt siihen jarruttaa. Pysyin kuin pysyinkin pyörän selässä ja ehjin nahoin maaliin asti. Sijoitus 5. ja hävisin kolme sekuntia vaille neljä minuuttia voittajalle.
1:7500 mittakaavan kartta oli mukava ja selkeä lukea pienempääkin syherö polkuja. Odotin vaikeampaa maastoa, mutta sitä oli vain tuossa lopussa. Olin helpottunut miten hyvin pyörän kanssa meni. Typerät koodivirheet pitää vaan saada pois, sellaiseen ei vaan ole varaa. Hyvillä fiiliksillä ajeltiin yöksi kotiin.
Marjan autoon saatiin pyörät asianmukaisesti myös vöihin.
Sunnuntai aamulla piti nousta aikaisemmin ylös, koska silloin oli aamupäivä lähdöt, tai no meillä ikänaisilla oli taas viimeisenä lähdöt, joten meillä meni puoleenpäivään. Tykkään aina seurata toistenkin kisan etenemistä ja ennen omaa starttia jännitin seuramme miesten pääsarjassa ensimmäistä vuotta kisaavan Teemun mahtavaa suoritusta. Teemu voitti pronssia! Ai että siitä tuli hieno fiilis!
D40 sarjan pitkän matkan 2. kartta. Tällä kartalla tuli virheet.
Meidän sarjassa oli lyhintä reittiä matkana 22,8km. Kuulosti etukäteen aika pitkältä kun muisteli miten puhki olin maanantaina Kurikan harjoituksissa ja matka oli reilusti alle 20 kilometriä. No eipä siinä kuin matkaan, juomaliivi varuiksi selkään vaikka ilma oli edellispäivää viileämpi, mutta ei kylmä todellakaan. 

Ykkös rastille oli heti pitkästi nousua ja sitten pisto kalliolla. Hiukan epävarmasti pääsin vauhtiin, mutta rastille tultiin. Ja sitten vaan menoksi ja homma alkoi rullaamaan. Hankalimmissa paikoissa jalkauduin. Sain kiinni edellä lähtevän ennen 6. rastilla tapahtuvaa kartan vaihtoa. Sen jälkeen olikin pitkä tiepätkä ja väliajoissa 7. rastille tultaessa olin kärjessä. Aika hienoa :) 
Kunnes 9. rastille tuli virhe. Ajauduin kallioisella polulla ylös mennessä viereiselle polulle ja rastille tullessa se ei ollutkaan oikea. Tein pienen koukun, mutta kiinni en saanut. Lopulta päätin kurkata olisiko tuo rastikoodi mulla kolmannessa kartassa ja olihan se! Ja niin sain itseni kartalle ja oikea sen hetken rastini oli 15 metrin päässä suoraa metsän läoi viereiselle polulle. Kuitenkin tuossa virheessä meni arviolta 3 minuuttia. Eikä virheet siihen loppuneet. 12. rastille mennessä mulla oli hyvä reittisuunnitelma, mutta sitten meninkin kuntoradan poluissa ihmeellisesti sekaisin. Ajauduin aivan liikaa vasemmalle ja koukkasin ihan maalin läheltä kohti rantaa ja vielä sielläkin pyörähdys. Taisi pääkoppaa väsyttää. Tässä kohdassa eilisen sprintin voittanut Niina sai mut 6 minuutin takaa kiinni. Mulla suttaantui ainakin se kolme minuuttia, itse asiassa enemmänkin tähän sekoiluun. Kolmas kartta jäljellä ja päätin, että nyt pää kylmänä loppuun. Niinan kanssa mentiin sitten taas yhdessä. Lopullinen aika oli 1:38 ja sijoitus 6. Nyt harmitti, sillä tavoite oli vähintään se 5. sija eiliseen tapaan.
Viimeisellä rastilla pitkän matkan kisassa. Tarkistan vilkkuuko leimaus.
Vaikka paljon jäi harmittamaan, osoitti viikonlopun kisat kuitenkin myös paljon hyvää. Ensinnäkin mä pysyin molempina päivinä pystyssä, vaikka sunnuntaina oli lauantaita lähempänä sarvien yli lento. Lukkopolkimien kanssa meni aivan hyvin. Kunto ja vauhtikin riittää, mutta reitinvalinnat ja vauhdissa suunnistamista pitää vielä harjoitella paljon lisää ja tietysti teknisillä poluilla ajamista. 
Mä ja Marja
Oli kuitenkin taas niin mukavat päivän reissut Marjan kanssa. Kotiin palatessa pysähdyttiin uimaan ja juttua riitti taas koko matkan. Kiitos Marjalle seurasta ja kyydistä ja monista hyödyllisistä vinkeistä ja neuvoista.

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti