perjantai 7. tammikuuta 2022

Tervetuloa vuosi 2022

Hyvää alkanutta uutta vuotta 2022!

Paukanevalla.
Meidän perheen vuosi vaihtui toista vuotta peräkanaa luonnossa. Vuosi sitten oltiin kotimme läheisellä laavulla ja tänä vuonna suuntasimme Paukanevan pitkospuille ja näköalatorniin, josta oli hienot näkymät kohti Seinäjokea ja Nurmoa. Puolilta öin ilotulitteiden muutaman minuutin nauha taivaanrannassa oli näyttävä. Meillä oli mukana sädetikkuja lapsille ja tiestysti asiaan kuuluvat herkkueväät. Ihanaa, että lapset vielä ovat sen ikäisiä että lähtevät tällaisille retkille ja innostuvat niistä lähes yhtä paljon kuin minä.

Saimme olla nevalla ihan omalla porukalla. Muita autoja ei parkkiksella näkynyt ja tämä oli toki erittäin odotettua. Pitkospuut suon yli olivat lumen peitossa ja meitä ennen joskus aikaisemmin päivällä oli pari ihmistä jälkien mukaan tornille kävellyt. Oli jälleen kerran mieleenpainuva retki.
Vuosi vaihtuu 🎆

Perheretki Valkelammella.
Lapsilla on ollut pitkä joululoma, joten vuoden vaihtumisen jälkeen yhdessä tekeminen on jatkunut. Loppiainen oli mullakin vapaata ja lähdimme hiihtoretkelle Valkealammelle, Alajärvelle. Halusimme jonnekin missä harvemmin tulee käytyä ja minne on kuitenkin ok matkaa lähteä. Ajattelimme, että Valkealammella on ladut ajettu, mitä ei suurella todennäköisyydellä monessa muussa paikassa ole, paitsi vilkkaimmilla hiihtoladuilla. Kaikkia latuja ei sitten kuitenkaan oltu ajettu ja myöhemmin kuulimme että näin oli rikkoutuneen latukoneen vuoksi. Toisaalta tämä ei nyt kovasti haitannut, koska olimme lähteneet retkihiihtelemään ei hikihiihtämään.
Sattuikin sitten aivan älyttömän kaunis aurinkoinen keli ja pakkasta noin 10 astetta!
Ehdimme hyvin hiihdellä valoisalla, vaikka lähtö kotoa vähän venähti. Kunnon evästauon pidimme kodalla, joka oli harvinaisen siisti ja hyvin hoidettu. Ei ollut töherryksiä seinillä, sisällä oli valmiiksi polttopuita (täydennimme laatikon jälkeemme ja omiakin puita oli mukana) ja iso roskapussikin oli ovensuussa. Kodassa kävi muitakin hiihtäjiä tulen ääressä lämmittelemässä ja kovin oli leppoisan mukava tunnelma. Kokonaisuudessaan ulkoilimme kolmisen tuntia ja siitä vajaa kaksi tuntia hiihtelimme. Meidän perheen retkeilyhaaste korkattiin tällä. Tarkoitus on tänäkin vuonna tehdä yhdessä eri teemaisia retkiä retkihaasteen aiheiden ympärillä. Viime vuonna retkiä kertyi 18, mutta joskos tänä vuonna saisimme muutaman enemmän.
Ihana valo.
Uudelle alkaneelle vuodelle, kuten en monelle edellisellekään ole tehnyt mitään lupauksia, mutta aina mietin joitain tavoitteita. Viime vuoden itselle isojen tavoitteiden ja niiden saavuttamisen jälkeen on ollut hiukan tyhjä ja päämäärätön olo. En oikein ole osannut ajatella mitä urheilullisia tavoitteita nyt asetan. Useampi mennyt vuosi on menty koko ajan eteenpäin Suomen pitkät ultrat tähtäimessä kiiluen. Nyt ne on kierretty ja Suomen tämän hetkisistä pisin, viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty NUTS Distance 300 ei ole mua varten. Tuo matka on liian pitkä yksin taivallettavaksi merkkaamattomalla reitillä.

Mulla oli haave hakea UTMB, ultra trail Mont Blanc tapahtumaan jollekin matkalle. OCC 55 kilometriä tai CCC 100 kilometriä. Viime lokakuussa Kolin Vaarojen maratonilla väsyneenä tein päätöksen, että en sinne lähde kisaa juoksemaan, vaan lähden sinne juoksuvaeltamaan omana reissuna. Tämä juoksuvaellus on alustavasti sovittu ja se toteutuisi kesällä 2023. Juoksuvaelluksella ehtii paremmin ihailla maisemia, hengittää vuoristoilmaa ja palautuminen on nopeampaa, mutta kuitenkin pääsee juoksemaan. Nyt haku UTMB:lle on auki. Tämä asia hiukan kaihertaa ja pyörii mielessä. Kisojen nettisivuilla oon käynyt silmäilemässä reittiprofiileja ja yrittänyt tajuta englanninkielisiä ohjeita. Annan asian vielä muhia ja nukun muutaman yön yli.
Oon ilmoittautunut kahteen polku-ultraan; Nuts Karhunkierros 83km toukokuun lopussa ja Kainuu Trail 55km heinäkuun alussa. Heti Kainuun juoksun jälkeen alkaa Kainuun Rastiviikko ja siellä on ilmoittautumiset sisällä niin metsä- kuin pyöräsuunnistukseen. Siinä tulee tiivis kisailupätkä ja samalla koko perheen kesälomareissu. Toki kaikkiin noihin kisoihin lähdetään hakemaan omaa hyvää suoritusta, ei niinkään kärkipaikkoja ja Karhunkierroksella olisi hienoa parantaa omaa aikaa vuodelta 2019. Silloin viileässä kelissä aikaa meni 10:16.

Muita ilmoittautumisia en ole vielä tehnyt. Tavoitteena on ehtiä mahdollisimman paljon suunnistamaan ja kiertää pyöräsuunnistuksessa myös SM-kisoissa. Sileä maraton oli ajatuksissa juosta jo viime vuonna, mutta se sitten jäi. Viimeisestä sileän maratonista on hurjan monta vuotta ja olisi kiva tehdä oma ennätys. Sileän maratoneja järjestetään paljon, joten pitää vain valita itselle sopiva. Iso mörkö on edelleen tuo korona, joka heittää valtavasti esteitä ja hidasteita kisatapahtumien kiusaksi, joten aika näyttää millainen urheilu vuosi tästä tulee.
Maisema kodan ikkunasta.
Tavoitteita mietin myös urheilun ulkopuolelta, vaikka onhan niillä merkitystä urheilemiseenkin. Yksi on syöminen. Kulutan paljon, mutta tiedän syöväni liian vähän ja toisinaan täytän energiavajetta sitten herkuilla. Tavallaan tykkään laittaa ruokaa, mutta en tykkää tehdä sitä päivästä toiseen ja erityisesti eväät töihin jää monesti melko kehnoiksi. Tämän tavoitteen kohdalla alku vuosi on mennyt samaan tahtiin kuin viime vuonna, eli en ole toistaiseksi onnistunut.

Toisena tavoitteena yritän olla stressaamatta asioista joille en voi mitään. Esimerkiksi tällä hetkellä odotan vastausta kahteen sähköpostiin, mutta mitään ei kuulu. Ihan turhaan asiaa mielessä pyöritän. 

Näillä mietteillä tähän vuoteen. Katsotaan sitten loppu vuodesta kuinka kävi.

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti