sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Puoliska Kyrönjoella

Ylistarossa Kyrönjoki-maratonilla yli 20 vuotta sitten juoksin ensimmäisen puolimaratonini, jolloin aika painui reilusti yli kahden tunnin ja muistan kuinka rankka reissu se oli. Siitä on tultu pitkä matka niin ihmisenä kuin juoksijana. Edellisen kerran sileän puoliskan oon juossut kolme vuotta sitten ja ennätykseni oli 1:43 plus sekunnit. Viime vuonna Inov-8 Trail polkujuoksukisassa Seinäjoella reilun 21 kilsan matkalla juoksin ajan 1:49, joten vahvasti ajattelin, että oma ennätys pitäisi olla saavutettavissa. Työvuorot osuivat sen verran sopivasti, että päätin osallistua Kyrönjoki-maratonille, jotka järjestettiin 33. kerran mun lapsuuden maisemissa.
Poseeraukset ennen starttia.
Viime viikon mäkivedoista ja jalkatreenistä nokkiinsa ottaneet etureidet eivät enää olleet kipeät, mutta onnistuin sitten vetämään takareidet hapoille aikaisemmin viikolla tehdyillä maastavedoilla. Perjantaina Fysiopisteen Eero availi mun kinttuja ja vaikka etureisissä ei lihassärkyä ollut, olivat ne melkoisen jumissa. Lisäksi molemmissa pohkeissa oli jumeja. Eero ne pehmitteli, mutta runnomaan ei lähdetty. Illalla tyttären kanssa käytiin vielä pururadalla juoksentelemassa, kun harjoittelimme tyttären ensi viikon maastojuoksukisoja varten ja mulle se oli kevyttä, sopivaa jalkojen rasitusta.

Eilen aamulla, kisapäivään herätessä jalat tuntuivat hyviltä, paitsi että oikea takareisi oli edelleen kosketus arka ja jo kävellessä se tuntui. Kyllähän se mietitytti, että pystynkö tällaisella jalalla juoksemaan niin lujaa kuin oon suunnitellut. Tavoite siis oli oma ennätys, eli alle 1:43 ja haave oli päästä alle 1:40. Jälkimmäiseen vauhdin pitäisi olla 4:40min/km. Ei siis mahdotonta, mutta 21,1 kilometriä on kuitenkin aika pitkä matka. Ensimmäiset 5 kilometriä kertoo jo aika paljon kuinka lähtee kulkemaan, joten päätin lähteä rohkeasti kokeilemaan.
Ekalla kierroksella, noin 6 km kohdalla.
Alku ruuhkan jälkeen pääsi hyvin juoksemaan omaa vauhtia ja kilometriajat paukutti melko tasaisesti 4:30. Eli suunniteltua kovempaa menin. Meno tuntui helpolta jalkojen kireyksistä huolimatta. Samassa porukassa juoksi naisten maratonin Suomen ennätystä hallussa pitävä Ritva Melender (ent Lemettinen). Ennätyksensä hän on juossut vuonna 1995, 2:28,00.
Huoltopisteen ohi juoksu.
Suurin piirtein 6 kilometrin jälkeen jalat alkoivat pikku hiljaa aueta ja oli helpompi antaa vain rullata. 10 kilometrin aika oli jotain 47 minuuttia, tarkkaa en osaa sanoa vaikka kello ranteessani joka kilometrin väliin piippasi. Tuntui hyvältä, joten päätin jatkaa samaa vauhtia niin kauan kuin jaksan. Varttimaratonin (10,5km) juoksijat jättäytyivät pois porukasta ja puoliskan ja täyden maratonin juoksijat jatkoivat kiertämistä. Kuitenkin koko ajan mulla oli näköpiirissä selkä, jota tavoitella ja ohittaakin. Toisella kierroksella kukaan ei tullut mun ohi. 
Vauhti pysyi hyvin yllä, oma rytmi säilyi ja hengitys pelasi. Kuuma oli ja parempi paita vaihtoehto olisi ollut lyhythihainen, mutta pitkällä mentiin. Lämpöasteita oli jonkin verran yli 10, tuulta ei lähes ollenkaan ja koko reittihän on tasaista asfalttia, joten nopea. Mulla ei ollut eväänä mitään ja vain toiselle kierrokselle lähtiessä hörppäsin kolme suullista vettä, muuten juoksin huoltopisteet ohi. Etukäteen olin jo edellisenä päivänä juonut runsaasti vettä, syönyt kunnolla (plus hiilareita perjantai herkuttelun merkeissä) ja aamu alkoi kunnon normi aamupalallani ja tunti ennen starttia Neolife Shake juoden. Näillä pärjäsin hyvin ja mahassa tuntui hyvältä. Nälkä tuli sitten juoksun jälkeen tunteja myöhemmin.
Riippusiltaa pitkin joen toiselle puolelle.
Se pitää sanoa, että viisi kilometriä ennen maalia kropassa alkoi jo väsy tuntua, mutta siitä huolimatta sain vielä viimeiselle kolmelle kilometrille vauhtia kiristettyä. Nopea vilkaisu kelloon kilometri ennen maalia sai hymyn huulille, kun tajusin että mä onnistun 😁
Tiukka kurvi maaliin.
Virallinen uusi puolimaraton aikani on nyt 1:35,01
Aivan mahtavaa ja olin niin helpottunut että jaksoin vaan. 
Kiitokset järjestäjille isosta työstä! Kaikki toimi hyvin!

New Balancen 880v7 lenkkarit olivat toista kertaa jaloissa ja tuntuivat niin hyviltä juoksun aikana. Toki iltavuorossa töissä, jonne kiiruhdin palkintojen jaon jälkeen, oikean jalan ulkosyrjässä tuntui kipua ja tänään aamulla se myös tuntuu, eli hiukan vielä on totuttelemista yhteiseloon.
Juoksun jälkeenkin hymyilyttää Sarin kanssa :)
Nyt otetaan taas muutama päivä vähän rauhallisemmin, sillä luvassa on ystävien seuraa ja vappuherkkuja. Fiilis on viritetty huippuunsa 😀
Naisten puoliskan ykkönen.
Mukavaa Vappua Kaikille!

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti