torstai 29. lokakuuta 2015

Minustako polkujuoksija?

Eilen mieheni arvasi heti että uudet menopelit on taas hommattu, kun hänen tullessa töistä hihkuin, että et arvaa mitä löysin :D Mä en edes niin kovin usein päivitä lenkkareitani, mutta näistä olin ehkä jonkin aikaa jo haaveillut ja jossitellut.
Niin, elämäni ensimmäiset maastojuoksukengät :D
Salomonin Speedcross 3 GTX

Suunnistaessa rymyän metsissä mättäillä ja kaikki juoksemani maratonit ovat olleet sileitä asfalttikisoja, mutta tämä välimaasto päästä poluille on kutkuttanut ja kaivertanut mieltä. Muutenkin polkujuoksusta ja -kisoista on niin paljon puhuttu ja kirjoitettu, että haluan päästä mukaan tähän juttuun. Näin syksyn liukkailla normi lenkkarit ovat ehkä liian liukkaat maastossa ja omat suunnistuskenkäni kovat ja kylmät. Ja ainahan sitä yhdet uudet hyödykkeet eteiseen mahtuu ;)
 Jonkin verran taustatutkimusta tein eri blogien, keskustelupalstojen ja kauppojen sivuilla. Finaaliin selvisi nämä Salomonit, La Sportiva Bushidot ja Inov-8. Salomoniin päädyin, koska niitä pääsi helposti "lähi" urheiluliikkeessä kokeilemaan. Ja nehän tuntui heti mukavilta ja jämäköiltä jalkaa. Toki kun oli jo tovin kävellyt muilla asioilla tennareilla kaupungilla, niin mikä tahansa uusi kenkä varmasti olisi tuntunut hyvältä..
"Salomon speedcross 3 GTX on tarkoitettu etenkin metsään, poluille, pururadalle, talvijuoksuun ja aina silloin kun kengältä vaaditaan pitoa." Näin luvattiin. Myyjä painotti, että asfaltilla ei sitten suositella pitkiä matkoja juoksemaan, sillä se kuluttaa pohjaa huippu vauhtia. Joo, on huomattu ihan peruslenkkareistakin! Toki suurimman osan lenkeistäni juoksen hiekkateille ja näin syksyisin ne tiet ovat vielä paikka paikoin todella pehmeitäkin...
Ja onhan ne tyylikkäät :) Ainakin vielä kun ovat ihan korkkaamattomat.
 Eipä tarvitse perinteisesti sitoa kengännauhoja, vaan pikalukituksella saa napakasti jalkaan ja tarvittaessa ehtii lenkillä kiristellä tai löysäillä. Nauhat sai kätevästi kengän kielen taskuun piiloon, ettei häiritse tai tartu sattumiin matkalla.
 Lenkkareissa on vedenpitävä ja hengittävä Gore-Tex Extended Comfort Footwear -kalvo ja tätä piti sitten heti aamun valjetessa lähteä testaamaan.
 Keli oli mitä lokakuisin, mutta ei sentään satanut. Pururataa pitkin ensin sopivasti lämmitellen ja kun sopiva houkutteleva polku osui kohdalle, kurvasin sinne. Huomasi heti, että nyt pitääkin sitten perus junnauslenkistä poiketen pitääkin ajatukset ja refleksit koossa, ettei kohta olla nenällään. Jalkaa nostattavia juurakoita, epätaisaista kalliota ja liukkauta neulasia. Aikasta kivaa.
 Olen tottunut suunnistusnastareiden hyvään pitoon, joten ensimmäisellä kallio-osuudella oli käydä huonosti. Pito ei siis todellakaan ole kovin pitävä, tyhmä mitä menin kuvittelemaankin! Paljaan kallion sijaan piti jalan sijaa hakea varvikon puolelta. Alamäissä ottaa vielä tarkemmin.
Kalliomaalauksia keskellä metsää ;)
Oudoksuksesta jalanpohjat alkoivat puutua, erityisesti päkiöiden kohdalta. Pohkeissa oli kireyttä ja taisin hetkellisesti eksyäkin polkujen viidakkoon. Selvittyäni takaisin pururadalle sai taas ajatukset asemoitua rennoksi ja vauhtia nostettua. Metsässä lenkkeily on kyllä niin rentouttavaa ja silti aisteille haastavaa. Voittaa maantienvarressa hölköttelyn mennen tullen.

 Purtsi-metsälenkki lämmittelyn jälkeen mäkitreeniä, jeah :D 
Kaksi kertaa jaksoin rinteen nousta ylös ja todeta kenkien pidon kuraisessa mäessä aivan loistavaksi. Pohja taipuu mäkinousussa eikä ole liian jäykkä. Ja ohhoh, jalkapohjien puutumisen tunne oli kadonnut jossain kohdassa lenkkiä!
Puuh, nippa nappa hengissä mäen päällä!
Tyytyväinen olen ostokseeni ja lenkkiini. Ja että tämän välimaastonkin lajin saan omakseni, on viikonloppuna lauantaina sitten elämäni ensimmäinen polkujuoksukisa Jurvassa, Pässilänvuori Trail Runilla. Reissun otan seikkailumielellä, uuden kokemisena ja hyvänä treeninä, joten en voi epäonnistua :)

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti