torstai 29. kesäkuuta 2017

Puoli vuotta juoksua ja kirjavinkki

Vuoden vaihtuessa jotkut tekevät uuden vuoden lupauksia ja jotkut uuden vuoden tavoitteita. Mä kuulun tähän jälkimmäiseen porukkaan. Yksi asettamani tavoite oli vuoden alusta juosta vähintään 100 kilometriä joka kuukausi. No nyt olemme tätä kuluvaa vuotta melko tarkalleen puolessa välissä ja enää kesäkuun puolella en ehdi juoksemaan, joten on sopiva tehdä puolenvälin tsekkaus.
Juhannuksena lenkillä.
Mä kirjaan kaikki liikkumiset, täsmä- ja hyötyliikunnat, HeiaHeia-palveluun. Tykkään siitä tosi paljon sen helppouden vuoksi. Sovellus on mulla kännykässäkin ja sinne on kätevää lisätä tehty treeni vaikka heti. Sinne voi kirjata niin paljon tietoa treeneistä kuin haluaa, lisätä kuvia ja fiiliksiä. Mun HeiaHeia-merkinnät kertovatkin, että tammi-kesäkuun aikana tuli 
juoksua yhteensä 799km 
Tästä poluilla on 134km ja
maastossa 52km.
Lisäksi kokonais kilometreistä on poissa suunnistus, josta tuli 106km (linnuntietä).
Kaikkiin näihin neljään juosten kuljettavaan lajiin on mennyt aikaa 101 tuntia :) 

Juostujen lenkkien (suunnistus ei ole mukana laskussa) keskipituus on 11,6km. Pisin lenkki on ollut 26km vajaan kolmen viikon takaa Ninnin kanssa.  Kerran porukka polkulenkillä mentiin 23km ja yksin oon tehnyt muutaman yli 20km lenkin. Tykkään ehdottomasti enemmän pitkistä rauhallisista kuin kovista intervalli vedoista. Muutenkin mulla saattaa mennä useampi kilometri ennen kuin jalat lähtee rullaamaan ja rentous juoksuun löytyy.
Ninnin kanssa juoksemassa ja Niina oli juomatyttönä.
Mutta tavoite siis on pitänyt, ainakin toistaiseksi ja halua on tavoitella sitä loppu vuosikin. Voisihan nuo kokonais kilometrit olla korkeammatkin, mutta ajallisesti en enempää olisi tainnut ehtiä. Ainahan mä juoksemaan lähden jos se mahdollista on :)
Voi olla, että tänä vuonna jää jälleen sileä puolimaraton ja ehkä täysmatkakin juoksematta, kun niin tykkään tuolla metsissä rymytä. Polkujuoksutapahtumat ja suunnistaminen vie voiton 10-0 asfaltti juoksuista. Mutta katsotaan nyt kuinka tuo loppu vuoden kisakalenteri lopulta muotoutuu.
Sitten kun lenkki on tehty tai muuten vaan ehtii tovin paikallaan istua, tulee luettua juoksu-aiheisia kirjoja. Viimeisin läpi kahlaamani kirja oli Janne Holmén - Kilpajuoksu. Kirjan on kustantanut Juoksija-lehti. Tämän kirjan lukeminen venyi ja venyi. Takakannessa kirjoitettiin, että kirjassa kerrotaan huippujuoksijan karusta arkipäivästä, loputtomista juoksukilometreistä ja korkean paikan leireistä. Niin ja kyllähän niistä kerrottiinkin, mutta kovin tilastollisesti lukuina ja tuloksina. Kovin ohuissa sivulauseissa kerrottiin miten treenit vaikuttivat ja vaativat siinä normaalissa elämässä. Jannea ei ilmeisesti koskaan ole edes jännittänyt, sillä sitä sanaa ei kirjassa tainnut kertaakaan näkyä. 
Parhaita paloja oli Jannen tekstit, joita on julkaistu Juoksija-lehdessä, joissa hän ottaa kantaa muun muassa afrikkalaisten juoksijoiden ylivoimaisuuteen tai vuoristoharjoittelun hyödyllisyyteen. Kirjassa oli paljon kuvia, mikä elävöitti muuten mulle turhan lennokasta tai raskasta tekstiä. 
Arvostan Jannen määrätietoista harjoittelua ja hänellä on valtavasti kokemuksen tuomaa tietoa. Korkean koulutuksen ansiosta hän osaa ja uskaltaa myös kyseenalaistaa useita harjoittelumetodeja, -välineitä ja tutkittua tietoa. Huippu-urheilusta ja tilastoista kiinnostuneille tämä kirja on oiva reitti sukeltaa Suomen yhden mahtavan urheilijan lenkeille mukaan. Tavalliselle lenkkeilijälle Jannella on aivan turhan kova kilometrivauhti ;)
Huomenna taas poljetaan töihin ja viikonloppuna juostavat kilometrit lähteekin kerääntymään vuoden toisen puoliskon piikkin.
Mukavia lenkkejä kaikille :D!

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti