keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Alppireissu 2024 osa 2

 Hyvin nukutun yön jälkeen aamu valkeni Argentieressä aurinkoisena ja lämpöisenä. Aamupalan jälkeen pakattiin Mervin kanssa reppuun evästä, kännykät ja lisävirtalähteet, joita edellis päivän seikkailun jälkeen emme enää unohtaisi, sekä varoiksi takki ja tuubihuivi. Make vei meidät Las Prazille, josta lähti hissi Le Flegerille, 1877 mpy.

Reitit oli osittain melko hyvin opastettu, mutta ei niin kuin Suomessa väritolpin tai maalein ja matkat ilmoitettin ajassa, ei kilometreissä.
Tämä on suosittu kohde kauniille alppijärville aivan mielettömän upeissa maisemissa. Mont-Blanc alppivuori kavereineen kohosi upeana taustalla, Chamonix'n laakson toisella puolella. Edellisenä päivänä olimme laakson toisella puolella ja nyt täältä toiselta puolelta näkymä oli vielä parempi.
Lähdettiin nousemaan rinnettä ylös kohti suosittua Lac Blancia, joka on 2352 mpy korkeudessa oleva alppijärvi. Reitti on melko helppo kulkuinen, vaikkakin jatkuvaa nousua ja porukkaa olikin melko paljon. Pääosin kuului olevan ranskalaisia, suomenkieltä ei ympärillä kuulunut.
Oli kuuma ja tuuli kävi selän takaa, joten kuumuus tuntui entistä enemmän. Pysähtelimme jälleen usein ihailemaan maisemia ja hörppimään vettä.
Lac Blancin järvi oli vielä osittain ihan jäässä ja lumen peitossa. Ihan sulana olisi ollut varmasti todella kaunis paikka, mutta nyt se ei ihan auennut. Enemmän vuoret järven ympärillä veti katseen. Porukkaa oli todella paljon, osa selvästi viettämässä aurinkoista päivää chillaillen tai tulemalla syömään vuoristokahvilaan. Mekin evästettiin omat eväämme kalliolla ja jatkoimme matkaa eteenpäin hiukan pienempää kivistä polkua, joka vei rinnettä alas.
Lac Blanc

Lunta oli vielä runsaasti ja teinpä sitten lumiukon, joka kuumalla kalliolla äkkiä alkoi sulamaan.

Näitä alppimajoja on Alpeilla suosittujen reittien varrella runsaasti.

Mervi oli mulla kaverina.

Oli ihan pakko hiukan juostakin.
Polku mutkitteli alaspäin. Kerran tultiin muutaman metrin pituinen kiviseinämä tikkaita pitkin alas ja joissain kohdissa oli ihmisen rakentamia portaita. Porukkaa oli selvästi vähemmän ja saatiin kivasti kävellä ja jutella rauhassa. 
Tultiin alas Le Hautiin ja siitä sovittuun Le Tourin pikku kylään, josta lähti myös hissejä viereisille vuorille. Matkaa tuli 12 kilometriä ja aikaa liikkeessä kului kolme ja puoli tuntia. Tähän päälle tauot kun syötiin ja kuvattiin ja kerran istuskeltiin pitkään kalliolla ja juteltiin.
Le Tourin kylässä.
Käytiin kämpillä syömässä ja sitten lähdettiin vielä koko porukalla iltaretkelle Le Mer de Glacelle, eli katsomaan kovaa vauhtia sulavaa jäätikköä. Matkan varrella oli pieni vesiputous ja kahvila, jonne paluumatkalla pysähdyttiin limsalle. Oli ihana retki seuraa johtajaa-leikkiä leikkimällä, nokkosia polun varressa väistelemällä ja kummitytön videota kuvaamalla.
Vesiputous.

Jäätikkö oli melko surullista katsottavaa.

Myöhään illalla oli jälleen melko väsynyt olo ja otsaa kihelmöi auringon sitä poltettua. Olisi pitänyt suojautua paremmin auringolta, mutta olen armottoman huono käyttämään aurinkorasvaa saatikka jotain lippistä tai hattua. 


~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti