maanantai 31. joulukuuta 2018

Vuoden 2018 tähtihetkiä

Vuosi 2018 oli ehdottomasti odotettua ikimuistoisempi. Alku vuosi saatiin nauttia kunnon talvesta, kun saatiin lunta ja pakkasta. Latubaanaa riitti kunhan vaan ehti hiihtämään. Muutamat hiihtosuunnistuskisat pääsin sivakoimaan, mutta koko ajan pääajatus oli juoksussa. Vuoden aikana tuli neljää viikkoa lukuunottamatta joka viikkoa juostua vähintään yhden lenkin. Kahdella viikolla kun ei ole juoksua merkattuna tuli kuitenkin suunnistettua, joten todellisia juoksuttomia viikkoja on kaksi.
Suunnistus on se mun rakkain laji. Tavoite oli osallistua niin moneen kisaan kuin mahdollista. Aika monet, olisinko jopa jokaiseen alueemme mestaruuskisaan osallistunut, niin metsä-, sprintti-, yö-, pyörä-, latu- että hiihtosuunnistuskisoihin. Lisäksi oli partio- ja viestikisat. Yksi hylsy ja hopea sija ja loput taisivat olla voittoja. Toki naiset 35-sarjan osanottaja määrä on yleensä aina alhaisimpia, että eipä noilla sijoituksilla oikein kehtaa henkseleitä paukutella. Mutta rasteja tuli satoja kierreltyä ja pummattua, mutta mukana oli myös just kohdilleen osuttuja.

Kiitoksena ahkerana kisojen kiertäjänä sain suunnistusseuramme päätösjuhlassa "pisteharava"-palkinnon. Sain nimeni komeaan kiertopalkinto pyttyyn 🏆
Vuoden 2018 Pisteharava
Onnistuin aluemestaruuskisojen ulkopuolella FIN5-rastiviikolla, jonka tänä vuonna järjestivät naapuriseurat Rasti-Jussit ja Lapuan Virkiä. Ja itselle erittäin tärkeä onnistuminen tuli suunnistuksen maakuntaviestissä, kun Ilmajoen naiset toin aloitusosuudella kärjessä vaihtoon. Edellis vuoden hylsy suorituksen jälkeen tämän vuoden lopullinen toinen sija tuntui todella hyvältä. SM-kisoissa kävin hakemassa hyvää kokemusta, kuten pyöräsuunnistuksessakinJukolan- ja Venlojen viestissä urakoin jälleen kolme osuutta ja kovin lyhyeksi jääneet unet ja helle pistivät koville. Suunnistuksen lajissa kuin lajissa huomasin selkeän heikkouteni olevan hitaassa reitinvalinnassani ja kartan suuntaaminen on toisinaan ihan pielessä. Paljon menee hätäilyn piikkiin, kun aina on kiire enkä jaksa keskittyä oleelliseen.

Suunnistuksen jälkeen tulee vahvana kakkosena juoksu. Viime vuosien aikana oon siirtynyt sileiltä enemmän poluille, mutta monen vuoden tauon jälkeen kävin kokeilemassa huhtikuussa puolimaratonia Kyrönjokimaratonilla Ylistarossa. Halusin kokeilla juosta omaa kovaa, halusin tehdä ennästykseni, mutta en osannut odottaa parantavani aikaani niin selkeästi kuin lopulta tein. Aikani oli 1:35:01. Se oli hyvä juoksu, joka antoi vahvaa itseluottamusta edessä oleviin juoksuihin.
Kyrönjoella Isokylän riippusillalla.
Toukokuun lopussa oli odotettu reissu Rukalle, jossa oli edessä elämäni ensimmäinen ultrajuoksu. Ei sileällä, vaan poluilla. Polkujuoksu onkin sopivasti rakastamani suunnistuksen ja juoksun välimaastosta. Jännitys, mahtava keli ja kanssajuoksijat, maisemat ja oma kunto siivittivät huikean ihanaan juoksukokemukseen Karhunkierroksen 55,5 kilometrillä. Vieläkin nousee hymy huulille 😊
Karhunkierroksen 55,5 kilsan loppusuoralla.
Kesän ja syksyn aikana kävin muutamissa lyhyemmissä polkujuoksukisoissa tekemässä kovempia vetoja, niitä kun ei omin päin aina saa tehdyksi. Muun muassa Paukaneva Night Trail Run ja Jouppilanvuori Trail Run sekä KomiaFlown syksyn Trail cupissa. Päätähtäin oli kuitenkin koko ajan lokakuun Vaarojen maratonilla Kolilla. Ja 65 kilometrin juoksu oli ikimuistoisin koskaan! Se kruunasi kisavuoden ja sai hymyilemään pitkään. Toisinaan on pitänyt nipistää itseään, että oliko tämä kaikki totta! Toivon tällaisia hetkiä kaikille elämän jossain kohdassa, niin hyvältä se tuntuu onnistua itselle tärkeässä asiassa. Polkujuoksukauden päätti Komia Ilkanpolku 35 kilometrin juoksu.
Rykiniemessä kahlaten Herajoen yli.
Tänä vuonna tuli myös seikkailtua, sillä osallistuin Miian kanssa Multi-Sport seikkailukilpailuun duo-sarjassa. Kisalla on monen vuoden perinteet Ylistarossa ja tämä on aina niin mielenkiintoinen ja erilainen kisa, kun ei varmuudella tiedä mitä tehtäviä eteen tulee. Voimalla ja sisulla vedettiin hyvin.
Kyrönjoessa Miian kanssa.
Pari kertaa pääsin rogaining-kisaan. Päivin kanssa heinäkuussa ja isoveljen kanssa syyskuussa. Tätä olisi kiva ehtiä harrastaa useamminkin, erilaisissa maastoissa ja miksi ei eri etenemistavoillakin. Nyt on oltu 2-4 tunnin sarjoissa, mutta ehkä joskus uskaltautuu pitempiinkin sarjoihin.
Reittisuunnittelua Jämillä.
Tilastollisesti vuosi 2018 näyttää tältä;
Juoksua 2000km (maantie, maasto ja polku)
Suunnistusta 162km (linnuntietä)
Hiihto 548km (mukana myös hiihtosuunnistus)
Pyöräily 2831km (maantie ja maasto)
Lenkkeily 99km (kävely-juoksu)
Kävely 561km (sauvakävely, retkeily, kärryttelyt)

Näistä yhteenlaskettuna kuljettuja kilometrejä lihasvoimalla kertyy 6201. Tyytyväinen olen.

Terveenä oon saaut olla. Alku vuonna oli yksi pieni flunssa, pari kertaa yritti jotain flunssan poikasta tulla päälle ja nyt joulukuussa oksensin kaiken pahan pois muutaman tunnin sisällä ja onnekseni kukaan muu perheenjäsenistä ei tautia saanut. Joitain kolotuksia kropassa oli. Merkittävimpänä syyskuussa pitkospuilla kaatumisesta aiheutunut vasemman jalan kipu. Sen vuoksi piti jopa särkylääkettä ottaa. Nyt on reilun viikon verran vaivanut oikean jalan kantapään ulkosyrjän kipu. Oon hiukan ymmälläni kivusta, sillä se tuntuu kengät jalassa kävellessä ja juostessa. Seurailen sen tilannetta ja tarvittaessa pidän hiukan juoksutaukoa jos tarve vaatii.

Kuluneesta vuodesta jäi mieleen myös helteinen kesä ja vähä sateinen syksy. Niinan innoittamana kävin monen vuoden jälkeen avannossa ja ihastuin sen tuomaan rentouteen. Myös piikkimatto ja aktiiviset toiminnalliset venyttelyt arjen seassa tulivat rutiineiksi. Lasten kasvaessa heidän kanssa on ollut entistä helpompi liikkua ja tulevien vuosien aikana tätä tulen lisäämään entisestään. On ollut ihana huomata oman lapsen innostuvan myös urheilusta ja kilpailuista ja toisaalta on ollut opettavaista sallia se, ettei toinen lapsi siitä välttämättä innostu. Nämä pikku ihmiset ovat tärkeimpiä kannustajiani ja valtavan energisiä arjen vauhdittajia.
Mun lapset 💗
Kiitos vuodelle 2018,
tervetuloa vuosi 2019!

~Eija~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti